IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната реформа отсъства от предизборния политически дебат

Важно е да се повиши мотивацията за осигуряване на хората, които сега влизат на пазара на труда, смята бившият социален министър Христина Христова

10:53 | 24.09.14 г.
Пенсионната реформа отсъства от предизборния политически дебат

Въпреки че пенсионната реформа е една от ключовите, които страната ни трябва да осъществи, политическият дебат по темата в навечерието на предсрочните парламентарни избори липсва. Това коментира пред телевизия Bulgaria on Air бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

„Направих си труда да прегледам политическите програми на почти всички основни партии и никъде няма нещо съществено за пенсионната реформа и за решенията, които чукат на вратата“, посочи тя.

Христова подчерта, че 89 пенсионери се издържат от 100 работещи, което е четири пъти по-малко от нормалното. „Осигуровките, които за един месец внасят всички работещи хора, стигат да се платят 40% от пенсиите. Ако държавата не додаде останалите 60%, няма да има пенсии и за това ниво на пенсиите“, посочи тя.

Бившият министър допълни, че прогнозите, заложени в стратегията за пенсионната реформа на България от 19 юли 1999 г., изобщо не се оправдават. Нивото на безработицата е значително по-високо, доходите остават ниски, делът на „сивата“ икономика също е по-висок, а голям дял от трудоспособно население напуска страната, т. е. лишава ни от своите осигурителни вноски, коментира тя.

Същевременно вместо да намаляват пенсионните вноски, се говори за тяхното увеличаване, за да се запълнят част от дефицитите в пенсионно-осигурителната система.

Христова каза, че липсва мотивация да се внасят осигуровки върху големи суми, тъй като накрая пенсиониралите се получават до 35% от максималния осигурителен доход. Така „таванът“ на пенсиите играе ролята на своеобразен „инкубатор“ за „сивата“ икономика и представлява бягство от осигурителната система.

Тя подчерта, че в момента пенсионните вноски съставляват близо една трета от дохода на работещите, платени солидарно от държавата, работодателите и работниците. Това е сериозен дял от доходите на хората, а при намаляващото трудоспособно население цената, която се плаща от по-младите, трябва да бъде поносима, коментира Христова.

„Нуждаем се от сериозен дебат, той не се получава. Нуждаем се от системна реформа. Сметките не излизат с всяка измината година“, допълни тя и призова пенсионно-осигурителната система да се изчисти от социалните и неосигурителни функции. По думите ѝ 630 хил. души са имали такъв доход в осигурителния си период, който не достига дори и за минималната пенсия и държавата ги субсидира, за да получат 150 лева на месец. Социалната пенсия пък няма нищо общо с осигурителния принос на хората и представлява социална помощ.

Според Христина Христова няма кой знае какво да се направи за сегашните пенсионери, но за тези, които сега влизат на пазара на труда, е важно да се повиши мотивацията им за осигуряване, да знаят какво ще получат насреща. Тя изтъкна, че младата работна сила трябва да получи право на избор – една малка част от осигуровките да се внасят в общ, солидарен фонд, но останалите да са по лична партида и да се управляват по предпочетена от заетите инвестиционна схема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още