IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 септември

08:15 | 20.09.14 г.
Преглед на печата за 20 септември

Криво-дясно
в. Капитал

Вместо наближаването на изборите да мобилизира ръководствата на партиите на Реформаторския блок да засилват атаките си срещу политическите опоненти, да изчистят посланията си и да започнат да изглеждат като готови да влязат във властта, в последния месец сериозна част от енергията вдясно беше насочена към взаимно разчистване на сметките.

Преди месец неформалният лидер на коалицията Радан Кънев подаде оставка от поста си говорител. Формално ходът беше оправдан с опита за задкулисни договорки на част от лидерите на блока с ГЕРБ. "Образът на РБ като единен политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси.”

Сметката, моля
в. Капитал

Добрите новини са такава рядкост напоследък по тези ширини, че не бива да се пропускат с лека ръка. Ето защо е важно, че миналата седмица ЕК най-накрая се договори с България как да бъде вдигнат запорът по средствата за оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Срещата между Илияна Цанова и еврокомисаря Йоханес Хан е минала изключително топло и диалогът е бил възстановен, разказват източници от служебния кабинет.

След почти година, в която бюджетът влизаше във все по-голям преразход, общини задлъжняваха, а изпълнители замразяваха проекти, възстановяването на плащанията е добре дошло за всички. Оттук нататък обаче идва сложната част. Българската страна се е задължила да приеме 9.5% корекция върху договорите за периода 2010 - 2013 г., като това възлиза на 156 млн. лв. От тези пари малко над 60 млн. лв са т.нар. плоска корекция за програмата - това са пари, с които ЕК иска да бъде глобена цялата програма заради общи нередности в контролните и одитиращите системи.

На гурбет за гласове
в. Капитал

Градчето Контрес в центъра на Франция е една от най-малките общини в страната. В него живеят около 3500 души, които обитават около 1500 постоянни жилища. Скоро то ще вземе дейно участие в парламентарните избори в България през октомври, тъй като там ще има секция, в която да гласуват български граждани.

В Централната избирателна комисия (ЦИК) в нужния срок са пристигнали 52 заявления (при нужни 40 за разкриване на секция) за гласуване от български граждани там, повечето от които с турски имена. Организацията е впечатляваща на фона на градове като Лион (43 заявления), Ница (47 заявления), Страсбург (56 заявления). Сред българските граждани, които са поискали да гласуват в Контрес, има немалка група избиратели от кирковските общини и Кърджалийско. Там е дори кметът на село Шопци (където според в. "Преса" живее Ахмед Мюмюн - една от сестрите на Лютви Местан), избран през 2011 г. от ДПС. "Във Франция е, потърсете го след около месец", посъветва ни на мобилния му телефон женски глас.

Политически борби пречат Мизия да получи 500 хил. лв. от даренията
в. Сега

Повече от месец и половина след потопа в Мизия хората в града не са получили пари от даренията, събрани от БЧК. Причината за този абсурд са политически борби и институционално безсилие. Това каза председателят на организацията Христо Григоров пред "Фокус". Григоров коментира, че Общественият съвет в Мизия е създаден, за да контролира и да предложи на БЧК как да бъдат разходвани средствата в помощ на пострадалите от наводнението. Но повече от месец съветът не може да вземе решение и съответно няма как общината да получи помощ.

"БЧК не може да получи списъка с хората, на които да бъдат отпуснати тези средства. Идва зимата и е редно заради пострадалите да се реши този въпрос", обясни Григоров. По думите му парите не могат да бъдат раздавани, без да има изготвен списък от Обществения съвет. От пресцентъра на БЧК обясниха пред "Сега", че досега реално Мизия е получила само 45 хил. лв. от даренията и те са били за полевата кухня.

Общините изпаднаха в правен вакуум за такса смет
в. Сега

Националното сдружение на общините се обърна към служебния вицепремиер Екатерина Захариева с искане да бъде изготвена подробна методика, която Министерският съвет да приеме и по която общините да могат да определят размера на налога за следващата година. Това става ясно от писмо, публикувано на сайта на сдружението.

Според общините в момента по въпроса съществува "правен вакуум", който не им дава възможност да започнат подготовка за определяне на такса смет за 2015 г. Причината е, че в края на м.г. правителството на Пламен Орешарски промени Закона за местните данъци и такси и записа в него, че основа за определяне на налога не може да бъде данъчната оценка, както сега е масово в общините. Целта на промяната беше да се въведе модел на принципа "замърсителят плаща", което е основно искане на бизнеса, защото сега той внася основната част от таксата в общинските хазни.

23 700 татковци по майчинство
в. Стандарт

Все повече татковци излизат в майчинство, показват данните на НОИ. Близо 23 700 мъже са получили обезщетения за "бременност и раждане" през м.г. Пет години преди това те са били едва 311. Този вид "майчинство" се взима за гледане на детето от раждането му до навършване на първата годинка, а месечната сума е равна на 90% от осигурителния доход. "Резкият скок се обяснява с въвеждането от 2009 г. на платен 15-дневен отпуск за бащите при раждане на бебето", обясниха от НОИ. Още през първата година на действие на този отпуск 18 800 мъже са си взели 15 дни почивка, за да помагат след раждането на отрочето. Расте и броят на татковците, които взимат втората част от майчинството - гледането на хлапето от първата до втората му годинка.

БНБ кани надзорници от Германия и Франция
в. Стандарт

БНБ ще разчита на надзорници от страни като Франция, Италия и Германия, за да си свери часовника и да провери дали някъде не допуска грешки в надзорните процедури, които се прилагат за банките у нас. Това е причината, поради която централните ни банкери са поискали съдействие чрез Европейския банков орган за съвет, научи "Стандарт" от източници от БНБ. Експертите ще дойдат в София, за да работят заедно с българските си колеги от БНБ и за да се види на място дали не се допускат грешки и пропуски при одитирането на банките, които да са причинили недоглеждането при проверките на документите на Корпоративна търговска банка. Това не е нова и непозната практика в рамките на ЕС, правено е много пъти досега, уточниха от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още