IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работната група на ДКЕВР не вижда причини за поскъпване на газа

"Булгаргаз" поиска от енергийния регулатор цената на суровината да се повиши с 1,59% от 1 октомври

21:08 | 18.09.14 г.
Работната група на ДКЕВР не вижда причини за поскъпване на газа

Работната група към Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага цената на природния газ, продавана от „Булгаргаз”, да остане без промяна през четвъртото тримесечие.

Компанията поиска суровината до поскъпне с 1,59% от 1 октомври, но анализите на експертите от енергийния регулатор показват, че няма основание за това искане. В момента природния газ се търгува при цена от 609,41 лева за хиляда куб. метра.

По-рано днес топлофикационните дружества коментираха, че поскъпване на природния газ, дори и с 1%, ще бъде сериозно предизвикателство за тях във финансово отношение. 

Докладът на работната група вече беше обсъден на закрито заседание на ДКЕВР, провело се на 18 септември. Открито заседание, на което поканени ще бъдат и представители на „Булгаргаз”, е насрочено за 23 септември. Тогава газовата компания ще може да представи допълнителна информация и основания за поскъпването на природния газ.

През август газовото дружество съобщи, че ще поиска ръст на цената на природния газ с 1,7% до 612 лева за хиляда куб. метра. Официалното заявление към енергийния регулатор обаче беше леко коригирано в посока надолу.

В своето искане от „Булгаргаз” са посочили, че през четвъртото тримесечие ще получи доставки по договори в размер на 794 млн. куб. метра природен газ. Работната група на ДКЕВР изчислява, че разходите за закупуване на природен газ по договорите за внос, с включени транзитни такси през територията на Румъния и договорите с местни добивни предприятия възлизат на 457,7 млн. лева.

Дружеството посочва и нормата на възвръщаемост на капитала за дейността „обществена доставка на природен газ“ в размер на 9,85%. От работната група обаче са коригирали нормата до 5%, какъвто е размерът й от началото на годината.

Не е прието и предложението в цената да се включи недовзет приход от предходни периоди в размер на 4,22 лева за хиляда куб. метра, става ясно още от доклада на експертите, публикуван на сайта на ДКЕВР. Тези разходи могат да бъдат признати след представяне на окончателните данни за третото тримесечие, допълват още от работната група.

"Булгаргаз" е заложил и на повече местен добив през последните три месеца на годината. По договор с "Петрокелтик" компанията ще получи почти 24 млн. куб. метра, спрямо 20 млн. куб. метра досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още