IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Апелативният съд отказа да отмени ареста на Цветан Василев у нас

Така бе потвърдено становището на СГС

13:48 | 18.09.14 г.
И Апелативният съд отказа да отмени ареста на Цветан Василев у нас

Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийски градски съд да не уважи жалбата на Цветан Василев срещу задържането му за 72 часа у нас. Това съобщи БТА. Миналия петък СГС не разгледа искането на защитата на банкера. Аргументите на съда тогава бяха, че няма как лице, което не е задържано, да оспорва мярката в съда.

Днес апелативните съдии потвърдиха това становище. Те обясниха, че 72-часовото задържане, постановено от прокуратурата, има за цел само да улесни производството по налагане на постоянна мярка за неотклонение на Василев.

Магистратите бяха категорични и че върху постановлението за арест не може да се налага съдебен контрол. То може да бъде оспорено от защитата единствено пред по-висшестоящ прокурор. Съдебен контрол може да се се осъществи само при физическия арест на Василев, поясниха още от Апелативния съд.

Сега Цветан Василев е в Сърбия с мярка за неотклонение „подписка“. Тя му беше наложена от сръбски съд, след като банкерът, издирван чрез „Интерпол“, се предаде на сръбската полиция.

В момента тече процедура по искане на екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ от Сърбия в България. След днешното решение на съда Василев ще трябва да бъде арестуван веднага, след като премине границата с България, съобщи адвокатът му Константин Симеонов.

Срещу банкера има повдигнато обвинение за присвояване на почти 206 млн. лв. от КТБ. Според адвоката му обаче към момента прокуратурата не разполага с доказателства Василев да е участвал в източването на КТБ, освен показанията на двама свидетели.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Развитието на казуса с КТБ можете да проследите тук

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още