IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са сред най-нередовните платци в Европа

Всяка втора фирма в България няма пари в брой, за да се разплати с контрагентите си, показва проучване

14:02 | 18.09.14 г. 1
Българите са сред най-нередовните платци в Европа

Все повече фирми в България нямат средства в брой, като това е водещата причина, посочена като основен фактор за просрочия при бизнес клиентите – при 52% от анкетираните. Към нея се добавят и забавените плащания от собствените клиенти – 48%, което се превръща в омагьосан кръг. При физическите лица безработицата (35%) и умишленото неплащане (31%) са основни причини за просрочия.

Фирмите възлагат все повече работа на колекторските компании, коментира на пресконференция Райна Миткова, управител на „ЕОС Матрикс” и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. За първите 6 месеца на годината бизнесът ни е възложил да съберем 24 млн. лв., при 19 млн. лв. през миналата година, посочи тя.

Според нея колкото по-рано бъдат възложени вземанията на колекторски фирми, толкова са по-високи шансовете да бъдат събрани. Ако минат 9 месеца или повече, вземанията стават на практика почти несъбираеми. Затова тя препоръча събирането на неплатени сметки да се възлага в периода от 3 до 6 месеца след забавянето.

Най-често към колекторските фирми се обръщат частни структури, а „Топлофикация София“ никога не е ползвала такива услуги, допълни Райна Миткова. Според нея частните структури са много по-гъвкави и заинтересовани да събират парите си.

Запитана дали при събирането на дългове колекторските фирми тероризират длъжниците, тя отговори, че отношението към тях е любезно – първо се пращат sms-и, следват няколко телефонни обаждания и писма, за да се изясни защо се бави плащането. Някои оператори прибягват до посещение на място – или в местоработата или в дома, с цел да се проведе разговор и да се потърсят решения.

Ако това не подейства, част от фирмите, особено финансовите институции, започват съдебно преследване. Накрая се оказва, че част от вземанията са събираеми, а други – несъбираеми, обясни Миткова.

Тя каза още, че блокирането на средства в КТБ към момента не е причина за масово неплащане на сметки.

Изследването е проведено през пролетта на 2014 г. сред 2 600 компании в 12  държави: Белгия, България, Великобритания, Гърция, Германия, Испания, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
chervenuh
преди 9 години
Колекторските фирми нямат никаква юрисдикция да съберат пари. Единственото с което се занимават е да досаждат по телефона - обикновено само за да ги псуват хората :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още