IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемите в туристическия сектор изкараха хотелиери на протест

Протестиращите блокираха главния път Бургас – Слънчев бряг

17:31 | 17.09.14 г.
Проблемите в туристическия сектор изкараха хотелиери на протест

Близо 600 души - хотелиери, ресторантьори, жители на Равда, Несебър и Поморие, излязоха на протестен митинг на главния път Бургас – Слънчев бряг в района на Ахелой заради нерешени повече от десетилетие проблеми в туристическия сектор. Това съобщават от „Съюза на собствениците - Слънчев бряг”.

Председателят на съюза Елена Иванова заяви, че хотелиерите искат създаване на министерство на туризма, изграждане на четирилентов път от Бургас до "Слънчев бряг", обособяване на звено "Туристическа полиция" към Полицейско управление – Несебър.

С плакати и скандирания „Изградете четирилентов път до Слънчев бряг”, „Искаме министерство на туризма”, „Искаме туристическа полиция” протестиращите блокираха пътното платно. Там движението за моторни превозни средства бе спряно в двете посоки за 15 минути. 

Иванова подчерта, че престъпността в курорта е голям проблем, командированите полицаи не са достатъчни като брой, за да се справят със спецификата на престъпността. Протестиращите искат още обособяване на националните курорти като самостоятелни единици със собствена структура, управление, финансиране и администриране, набелязване на мерки за преодоляване на липсата на кадри в туристическия бранш, преразглеждане на визовата политика на страната, създаване на политика за повишаване на квалификацията на кадрите и качеството на туристическия продукт.

Иванова признава за трудности и през тази година с намирането на качествени, обучени кадри. Голяма част от завършилите образование със специалности насочени към туризма, предпочели да работят в чужбина или въобще се отказали да работят сезонна работа, твърди тя. Според Иванова е необходима намесата на държавата, защото не може да се прави туризъм с неквалифицирани кадри.

По нейни думи за летния сезон държавата трябва да въведе облекчен режим за работа на работници в България от съседни държави. Иванова определи тазгодишния летен туристически сезон като труден.

Протестът днес бе организиран от Съюза на собствениците-Слънчев бряг. Исканията на хотелиерите от курорта са подкрепени от Съюза на хотелиерите и Съюза на собствениците за развитие на курортен комплекс „Златни пясъци”, Сдружението на „Хотелиери и ресторантьори - Велинград”, Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и други браншови организации.

Заетите в туристическия бранш настояват час по-скоро проблемите в туризма да бъдат решени. Според хотелиерите това може да стане единствено със създаване на ресорно министерство, което да работи за този структуроопределящ отрасъл на икономиката, който в последните няколко години допринася почти 15 но сто от БВП на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още