IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство

Пет или шест партии влизат в следващия парламент, сочи проучване

11:37 | 17.09.14 г. 3
Единственото сигурно: Няма да има еднопартийно мнозинство

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели 34,3% от потенциалните гласуващи, БСП - 23,7%, ДПС - 10,1%. Това сочат данните от социологическо проучване на АФИС, проведено между 9 и 14 септември и финансирано от агенцията.

5,5% от анкетираните декларират, че биха подкрепили Патриотичния фронт, толкова заявяват подкрепа за Реформаторския блок. АБВ печели симпатиите на 5,3% от потенциалните избиратели, ББЦ - на 5%, „Атака“ - на 3,9%. За други партии ще гласуват 6,8 на сто от анкетираните.

Според социолозите от АФИС само теоретично е възможно всичките осем партии, които минават 4-процентовата бариера в проучването, реално да влязат в парламента.

Слабо вероятно е и в следващото Народно събрание да бъдат само абсолютно сигурните три партии.

Най-възможният вариант е бъдещият парламент да се състои от 5 или 6 фракции, което не обещава желаната стабилност на мнозинството и респективно на правителството, коментират от агенцията.

Според изчисленията на социолозите, ако в парламента влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС, Бойко Борисов ще има 121 депутати, БСП - 83, ДПС - 36.

При четири партии ГЕРБ печели 112 места, БСП - 77, ДПС - 33, Патриотичният фронт - 18.

При пет партии ГЕРБ взема 104 мандата, БСП - 72, ДПС - 31, Патриотичният фронт - 17, Реформаторският блок също 17.

Ако влязат 6 партии, тогава ГЕРБ ще има 98 народни представители, БСП - 67, ДПС - 29, Патриотичният фронт и Реформаторският блок по 16, АБВ - 15.

В случай че седем политически сили намерят място в парламента, ГЕРБ ще има 92 депутати, БСП - 64, ДПС - 27, ПФ и РБ по 15, АБВ - 14, ББЦ - 13.

Ако партиите са осем, тогава ГЕРБ ще има 88 места, БСП - 61, ДПС - 26, ПФ, РБ и АБВ - по 14, ББЦ - 13 и „Атака“ - 10.

Според АФИС е сигурно, че не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство. Очаквано или не, горещата фаза на кампанията предизвиква отлив на избиратели, вместо обратното.

Общата апатия, скандалите, повтарящите се политически сюжети, както и природните бедствия снижават декларираната готовност за участие в изборите на 5 октомври, отчита проучването.

Докато през миналия месец очакванията бяха за около 50 - 55% избирателна активност, което е около 3,5 - 3,6 млн. души, в средата на септември тази прогноза търпи съществена корекция до нива 45 - 50% активност или 3 - 3,2 млн. души.

Обикновено се смята, че ниската избирателна активност облагодетелства големите партии. В случая има обратна тенденция, тъй като по-широките и по-богатите периферии на големите партии се свиват, докато малките партии остават на подкрепата на твърдите си ядра, които могат да се окажат достатъчни за крайния успех.

Това е причината малки партии с по-твърди ядра, като Патриотичния фронт, АБВ и "Атака", да стоят на терена по-стабилно в сравнение с партии, като Реформаторския блок и България без цензура, които биха имали сравнително по-големи шансове при средна или висока избирателна активност, коментират социолозите.

Възможно е изненади да дойдат по линия на така наречения „скрит електорат” - избиратели, които ще гласуват и ще гласуват точно за определени партии, но в анкетна ситуация предпочитат да не съобщават за това свое намерение или да се регистрират в категорията на колебаещите се. Това е най-вече в полза на една партия - ДПС и неговият резултат със сигурност ще е по-висок, анализират социолозите от АФИС.

Данните от изследването свидетелстват за активна динамика на електоралните нагласи, независимо от близостта на изборната дата.

Регистрира се сравнително висок дял на колебаещите се избиратели в различни посоки - дали изобщо да гласуват, или да изберат една или друга партия.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Всичко друго само не ББ с абсолютната власт! В случая ББ и национална катастрофа са тъждествени понятия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
katerina.encheva.56
преди 9 години
И слава Богу, макар че нямам вяра на подобни проучвания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
eftimovq
преди 9 години
То за това и ГЕРБ побърза да се коалира скрито с ДПС защото искат да управляват на всяка цена. Ако не се разберат за постовете, вероятно ще пуснат ДПС да управляват, защото аз очаквам те да са втори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още