IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по заетостта събира заявки от работодатели за наемане на младежи

Схемата „Младежка заетост” финансира стажуване и обучение по време на работа

11:25 | 16.09.14 г.
Агенцията по заетостта събира заявки от работодатели за наемане на младежи

Започва събирането на заявки от работодателите по схемата „Младежка заетост”, съобщават от Агенцията по заетостта. Работодателите, желаещи да се включат, могат да подават заявления в бюрата по труда в цялата страна до 29 септември.

Схемата се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и ще осигури стаж и обучение на работното място на 8000 младежи на възраст до 29 години в цялата страна. Програмата поема заплатите и социалните им осигуровки за период от 6 месеца.

Стартирането на проекта за младежка заетост беше определено като приоритет от служебния социален министър Йордан Христосков. „Младежка заетост” дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления – стажуване и обучение по време на работа.

При стажуването работодателят или определен от него служител ще изпълнява ролята на наставник на наетия младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа.

При обучението по време на работа в рамките на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност. За целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж.

И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа или обучението.

На работодателите, които осигурят стажуване, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото стажантско място, както и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца.

Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.

На работодателите, които осигурят обучение, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната и разходите за здравни и социални осигуровки за срок от 6 месеца.

Разходите за възнаграждение на определения от работодателя наставник ще бъдат поети от програмата в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още