IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 септември

07:47 | 11.09.14 г.
Преглед на печата за 11 септември

Данъчна пречка пред руски инвеститор в Казанлък

В. Капитал Daily

Данък върху нещо, което не е платено. Този абсурд кара руския собственик на казанлъшкото предприятие "Промет сейф" да съжалява, че е инвестирал в България. Парите за изграждането на фабриката са били отпуснати като заем от компанията майка и въпреки че все още не е започнало погасяването, от Националната агенция за приходите съставят акт за невнесен данък при източника. Санкцията е за 400 хил. лв. и от дружеството ще я обжалват пред Пловдивския административен съд.

Проблемът е, че наистина законът за корпоративния данък казва, че сумата се дължи без значение дали лихвите са платени. Нищо че според Закона за счетоводството и международните стандарти разходът за лихви следва да се отчита текущо. И така се получава, че българското дружество трябва да удържа и внася данък при източника от доходите на чуждестранното лице, без да ги е изплатило. Формално данъчните са прави, но въпросът е такъв ли трябва да е законът.

"Ремотекс-Раднево" се продава на търг

В. Капитал Daily

Активите на силно задлъжнялото машиностроително предприятие "Ремотекс-Раднево" се продават на търг от частен съдебен изпълнител по искане на кредитори на дружеството, става ясно от обявление. В регистъра за продажби на съдебните изпълнители цялото предприятие – сгради и машини, е пуснато с начална цена от 7 966 737 лв. Като взискатели по едно от делата в кантората на изпълнителя Гергана Илчева са посочени Първа инвестиционна банка и търговецът на металообработващи машини "Ексайт къмпани", но по информация на "Капитал Daily" това са само малка част от всички кредитори.

Преди няколко месеца ПИБ поиска "Ремотекс" да бъде обявена в несъстоятелност, като делото още не е приключило. Предприятието не работи от няколко месеца, като то стана известно с протестите на работниците си за неполучени с месеци заплати и намерението на бившия икономически министър Драгомир Стойнев да го национализира. Това не се случи и в момента негов собственик е "Полет 21" - дружество на гръцкия гражданин Йоаннис Гиофкос. От "Ексайт къмпани" са били доставчици на машини за "Ремотекс-Раднево", но дълго време не са плащали, казаха от компанията. Управителят й Петьо Мечев обясни, че години наред са давали на предприятието металорежещи машини, имат фактури за вземанията и са се присъединили към изпълнителното дело.

Кабинетът отчете рутинна дейност като главозамайващ успех

В. Сега

Изпълняването на напълно рутинни дейности, като организация на избори, осигуряване на нормалното започване на учебната година, изплащане на пенсии и помощи в срок, се оказа достатъчно, за да може правителството на Георги Близнашки да отчете успешен полумандат. Въпреки че засега ще се запомни основно с множеството смени на кадри в различни институции и създаването на структури със спорна ефективност, кабинетът побърза гордо да обяви, че е изпълнил половината от програмата си. "30 от общо 66 приоритета и задачи на служебното правителство са изпълнени, а 35 са в процес на изпълнение месец след встъпването в длъжност на кабинета", заяви вчера премиерът Близнашки.

Оказа се обаче, че по-голяма част от изпълнените приоритети и задачи са просто задълженията, които всяко правителство трябва да изпълнява. Такъв е случаят с организацията на изборите, което е основната задача на служебното правителство. Сред другите успехи са - осигуряване на нормалното започване на учебната година, на прозрачност в действията на ръководството на МВР и структурите му и редовно информиране на гражданите за състоянието на държавата, както и анализ на риска от загуба на средства от Европейския съюз за 2014 г.

Царят се обиди на държавата заради имотите си

В. Сега

С безпрецедентно остър тон Симеон Сакскобургготски определи като "малки политически вендети" скандалите около имотите си, които се разразиха след като резиденция "Царска Бистрица" и хижа "Сарагьол" бяха признати за държавна собственост. Вчера в резиденция "Врана" бе представена фотоизложба "Погледни София", на която присъства и първият лидер на НДСВ. "За мен темата е много по-учудваща, да не кажа друга дума, защото в крайна сметка навремето Отечественият фронт ни даде списъка, който беше с личните имоти. След това 1947 г. те се одържавяват, което е логично, защото са лични, а държавата едва ли би си одържавила нещо, което е нейно. От там тръгваме вече на съвършено невероятни "схващания".

Царят припомни как през 1998 г. Конституционният съд отсъжда с 12:0 гласа в негова полза, което се приема като достатъчно основание имотите да му бъдат върнати. Сакскобургготски се възмути, че никой не е повдигнал темата чия е собствеността върху парка "Врана", когато го дарил на Столичната община през 2001 г.

Партиите тръгват на избори със скромни дарения

В. Сега

Едва 5000 лв. парични дарения досега са отчели участниците в изборите пред Сметната палата, показа проверка на "Сега" в публичния регистър на одитния орган. Изборният кодекс ги задължава да започнат да подават данни към регистъра в 5-дневен срок от началото на кампанията, която стартира на 5 септември. Тук влиза и информация за дарените им средства, както и за безвъзмездно предоставеното им движимо и недвижимо имущество. Разписанието на ЦИК изискваше първоначалната регистрация да се извърши до 9 септември, но от Сметната палата отпуснаха още един ден. От комисията обясниха, че разминаването се дължи на различния начин, по който одиторите отчитат дадения в закона срок. Невписването в регистъра се наказва с глоба от 3000 до 10 000 лв.

Родни фирми ще строят 50% от VII блок в

В. Стандарт

Над 50% от оборудването на новия VII блок в АЕЦ "Козлодуй", който ще се изгражда по американската технология AP-1000, ще бъде произведено и доставено от български предприятия. Това потвърдиха Майк Кърст, вицепрезидент по стратегическите въпроси и външните работи, и Азиз Даг, вицепрезидент за ключовите проекти на "Уестингхаус" за Европа, Близкия изток и Африка. Двамата заявиха още, че цената на новия блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде 5,3 млрд. долара и всички изказвания над тази сума са политически спекулации. Очаква се Първа атомна свободно да продава тока от новия реактор на пазара във и извън страната, тъй като цената на 1 мегаватчас ел.енергия ще струва 39 лв.

Болници на килограм

В. Стандарт
Болничната система у нас има много особености, за съжаление повечето негативни. Липса на високи технологии, лекари и медицински сестри, генериране на свръххоспитализации за сметка на все по-кратък престой в клиниките и неизлекувани пациенти, нелоялна конкуренция, неравномерен достъп до лечебница са сред основните недостатъци на болничната система у нас. Всички те са следствие на недовършената здравна реформа, която започна в края на 90-те години. Така за изминалите 15 г. у нас се нароиха стотина частни клиники и се оформи паралелна система към вече съществуващата от общински и държавни структури.

На пръв поглед в това разрастване няма нищо лошо, но не е така, защото то става безконтролно. За да работят новите болници, трябва да намерят персонал и пациенти. Това обаче са същите медицински кадри и болни, които сме имали и досега. Броят на лекарите е около 28 000, на медицинските сестри около 32 000, на населението около 7 млн., но всички са с тенденцията да намаляват. Така се стига до феномена, когато един и същи пациент минава през 3 болници, за да генерира приходи, а остава неизлекуван. Както и един и същи лекар да работи на 3 места, без да може да е адекватен на нито едно от тях.

Рекорден брой круизи на морето ни

В. Стандарт

За първи път от 2009 г. пристанищата във Варна и Бургас отчитат рекорден брой круизни кораби. До края на сезона през октомври само от порта в морската ни столица се очаква да отчетат 40 лайнера. Тогава броят на круизните туристи, избрали да посетят Варна и нейните забележителности, ще стигне близо 25 000. За сравнение през изминалата 2013 година на пристанище Варна акостираха 13 кораба с по-малко от 3000 туристи, според справката на шефа на порта доц. Божидар Чапаров. На пристанище Бургас пък пристигналите пътнически кораби това лято са 13 с 18 058 пасажери на борда. На порта в Несебър пък са акостирали 26 лайнери с 6928 пътници. Средно всеки един от туристите харчи по 100 евро, но на брега слизат половина от пасажерите, твърдят от бранша.

Архитекти, учили навън, остават без работа у нас

В. Новинар

Все повече млади хора, които са учили и работили в чужбина, предпочитат да се завърнат в България и да търсят реализация у дома. Пред младите архитекти обаче не се откриват широки възможности и намирането на работа по специалността им е под въпрос. Това обясни пред БНР Мила Натудова от сдружение „Тук-там”. Нещата не са розови за младите архитекти, завършили в чужбина, тъй като е много трудно да се намерят компании, които да предлагат възможности за кариерно развитие по специалността им.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още