IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 септември

07:47 | 10.09.14 г.
Преглед на печата за 10 септември

БЕХ увеличава капитала си с 337 млн. лв.
в. Капитал Daily

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще увеличи капитала си с 336.7 млн. лв. чрез издаването на нови акции за сметка на неразпределената печалба за миналата година. Така капиталът на дружеството, което управлява ключовите активи в държавната енергетика, ще се вдигне от 2.6 млрд. лв. на 2.9 млрд. лв. Решението е взето на 4 септември и е подписано от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, става ясно от документите, подадени за вписване в Търговския регистър. От министерството уточниха за "Капитал Daily", че увеличението на капитала ще се извърши със средства от печалбата на холдинга, която на индивидуална основа е 396.9 млн. лв. Това е възможно, след като за БЕХ беше направен компромис да внесе в държавния бюджет дивидент от консолидираната печалба - 29.2 млн. лв., тоест в дружеството остана сериозна сума.

За какво ще се използват парите

От министерството не дадоха отговор с каква цел се прави увеличението и за какво ще се използват парите. Отговорът им беше лаконичен: "По-високият основен капитал на дружеството дава положителни сигнали към инвеститорите." Увеличението на капитала реално ще се капитализира БЕХ и ще има по-добри финансови показатели. През миналата година дружеството издаде облигационна емисия за 500 млн. евро, която бе пласирана на международните пазари.

"Булсатком" изстрелва сателит за 150 млн. долара
в. Капитал Daily

Сателитният оператор "Булсатком" има солиден напредък в проекта да изстреля свой собствен спътник, съобщиха от компанията. Ако събитията се развият по план, първият български телекомуникационен сателит ще е в орбита през 2016 г. Компанията се е договорила със Space Systems/Loral (SSL) за производството на съоръжението, наречено BulgariaSat-1. Цялата дейност по разработване, доставка и изстрелване на спътника се финансират с кредитна линия от американската външнотърговска банка Ex-Im Bank. Стойността на заема по данни от сайта на финансовата институция е 150 млн. долара.

Всеки четвърти асансьор у нас е опасен
в. Сега

Всеки четвърти от проверените досега асансьори в страната е спрян от Държавната агенция за технически надзор, защото е опасен. От проверени 925 съоръжения основно в жилищни сгради са спрени 213, съобщи шефът на агенцията Стефан Цанков. Проверката започна след трагичния инцидент в София, при който асансьор пропадна от деветия етаж и уби една жена, а друга рани тежко. Цанков призна, че никой не знае колко точно са съоръженията в страната, защото няма електронен регистър, но се предполага, че са около 120 000.

Турски инвеститор вдига 100-метров небостъргач в "Младост"
в. Сега

Столичната община даде разрешение на турския инвеститор "Гаранти-Коза България" да вдигне 100-метрова сграда в един от най-големите и гъсто населени квартали в столицата - "Младост". Това реши вчера постоянната комисия по екология, а окончателно решение ще бъде взето утре на редовното заседание на Столичния общински съвет.

Проектът беше представен още през март тази година, а сега вече турският инвеститор получи картбланш за изграждане на комплекса. "Това е мега китайска стена и дори не знам как Министерството на екологията е издало положителна екооценка. Тази сграда ще има в пъти по-голям ефект от "Хилтън" на въздушния поток", коментира по време на заседанието общинският съветник Любка Качакова. Главният архитект на София Петър Диков я успокои, че в София няма проблем с проветряването, още повече в "Младост", а височината на сградата е в рамките на позволеното от закона.

Война в Перник за боклука
в. Стандарт

Финансов спор между община Перник и сметопочистващата фирма зарина града с боклуци. От седмица "Лиел констракшън" отказва да извозва контейнерите. Кризисен щаб от понеделник търси изход от ситуацията. А граждани искат извънредно положение заради заплаха от епидемии и нашествия на животни и паразити.

От април сметките на сметопочистващата фирма са запорирани от неин контрагент, на когото тя дължи пари. Така, въпреки че общината редовно плаща по график задълженията си за почистването на града, пари в "Лиел констракшън" не влизат и работниците и не получават заплати, обясни конфликта зам.-кметът Росен Йорданов. Въпреки че принципно от фирмата са уверили общината, че запорът няма да се отрази на извозването на сметта, от седмица камионите не работят.

Дебел казус за дебелариума в Китен
в. Новинар

Дебелариумът в Китен, както е известен Центърът за отдих, предизвика изключително дебел и заплетен юридически казус. Имотът, които е оценен на малко над 6 млн. лв., бе обявен за продажба в началото на седмицата от бургаския частен съдебен изпълнител Георги Михалев, който посочи пред "Новинар”, че търгът е насрочен за 10 октомври.

"Дотогава кандидат-купувачите на изключително живописния имот край морето ще имат възможност да го разгледат, за да преценят дали да инвестират пари в него. Ако все пак не се намери кой да го вземе от първия път, ще се насрочи втора дата, но стойността ще падне с 20%", заяви Михалев.

По думите му до продажбата се стигнало, след като дружеството, което го стопанисва, задлъжняло към община Приморско. Ситуацията обаче се заплете, след като екипът ни се свърза с бившия изпълнителен директор на центъра Йордан Иванов, който остана изключително изненадан от обявяването на търга за дебелариума.

"Продажбата не може да се осъществи от частния съдия изпълнител, защото центърът е в специална листа на Министерството на здравеопазването за защитени имоти. Доколкото знам задълженията към общината са в размер на около 100 000 лв., които са за консумативи и заплати, но могат да се поемат от здравното министерство, което е собственик на имота", обясни Иванов.

Незаконните аптеки по морето са намалели 4 пъти
в. Новинар

Драстично е намалял броят на незаконните аптеки, които отварят врати по Черноморието по време на отпускарския сезон. Всяка година има нарушители, но техният брой е свален до 5 за сезон, докато преди няколко години те са били между 15-20 аптеки.

"По-скоро това са обекти, които работят в нарушение, тоест имат разрешение за друг адрес, но временно - за курортния сезон, са отворили по Черноморието. Това не променя нито смисъла, нито санкцията на нарушението. На практика пак става въпрос за обект без разрешение", обясни главният секретар на Изпълнителната агенция по лекарствата Светлин Спиров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още