IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 септември

07:50 | 09.09.14 г.
Преглед на печата за 9 септември

Гепард: Индустрията е двигател на ръста на "Елиа"
в. Капитал Daily

Да си зависим от един бранш си има своите плюсове и минуси. Все пак в слаби години това неизбежно се отразява и на твоя бизнес. Това обаче, което помага на производителя на електрически съоръжения "Елиа" да прескочи трудностите, са дългосрочните договори. Клиентите й пък са сред най-големите предприятия в България - от добивната и металургичната, до химическата и автомобилната индустрия. Именно те стоят и зад силният ръст, който дружеството отбелязва през миналата година. Очакванията за тази са още по-добри.

"Елиа" е създадена преди почти две десетилетия. През 1995 г., след закриването на завода за електросъоръжения в Добрич, който по времето на социализма е бил монополно предприятие с 1200 работници, проектанти от София решават да използват опита на хората там. Започват с един цех под наем (останалата част от помещенията в последствие стават мебелна фабрика), а основният бизнес е това, с което екипът винаги се е занимавал - модернизация в индустрията. "С колегите сме проектирали топ 10 на всички индустриални предприятия в България в отделни части и познаваме добре индустрията", казва съсобственикът и председател на надзорния съвет Георги Зарев. Фокусът е най-вече върху тежката индустрия - химия, минното дело и металургия.

Изборните секции в чужбина достигнаха рекорден брой
в. Сега

402 са разкритите до момента изборни секции в чужбина, което е абсолютен рекорд и надхвърля дори най-смелите прогнози на външното ни министерство. Това е почти двойно повече в сравнение с миналогодишния парламентарен вот на 12 май, когато отвориха врати 227 секции. През 2009 г. броят им беше 274. Днес приключва подаването на заявления за гласуване зад граница и ще стане ясен окончателният брой на местата за вота.

За рекорда способстват промените в Изборния кодекс, с които бяха облекчени условията за разкриване на задгранични секции. Ако досега за това бяха нужни поне 100 заявления, то сега бройката е намалена на 40, а в местата с дипломатическо или консулско представителство на 20. Освен това законът дава възможност на посланиците и консулите да поискат откриване на секция с мотивирано писмо до ЦИК. Преценката им може да бъде взета под внимание дори и да не е събран необходимият брой заявления.

Властта е проспала над 120 сигнала за бежанската вълна
в. Сега

България е била напълно неподготвена за бежанската вълна, започнала в средата на миналата година, въпреки че службите за сигурност многократно са предупреждавали висшето държавно ръководство за приближаващата криза. Това става ясно от доклад на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Документът е качен на сайта на МВР и обобщава действията на ведомството при три правителства - на ГЕРБ, служебното управление на Марин Райков и кабинета "Орешарски". Докладът е изцяло в дух на унищожителна критика към ГЕРБ, която управляваше страната до края на февруари 2012 г., но не става ясно защо чак сега става обект на внимание. Освен това и към днешна дата ситуацията не е по-добра.

Общата оценка е за изключителна неподготвеност на държавните структури. Институциите не са отишли по-далеч от това да констатират, че "е налице тенденция за увеличаване броя на лицата, търсещи закрила". Въпросът не е бил обсъждан в Съвета по сигурността към МС, по темата е свикван Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, но без особена полза. Нещо повече - органите буквално са проспали над 120 предупреждения от службите за сигурност.

Пловдив с остров на изкуствата
в. Стандарт

ловдив ще има остров на изкуствата. Истинското парче земя насред река Марица - Адата, ще стане център на културата. Островът, на който от години не стъпва човешки крак, ще бъде преобразен по проект "Река на въображението". Ще оживеят и всички места около река Марица, които създават условия за работа на артистите. Това обяви кметът на Пловдив Иван Тотев, след като градът спечели титлата "Европейска столица на културата през 2019 г.". Той допълни, че няма време за почивка и още тази седмица стартира реализирането на програмата.

Сред другите идеи на екипа му е създаване на академията "Столивуд", която ще отвори врати в Столипиново. Там местните таланти ще се обучават в тайните на киното, театъра и фотографията. От екипа на фондацията "Пловдив 2019" се надяват да привлекат за лектори творци от ранга на Емир Кустурица, Данис Танович, Тони Гатлиф, които да развият талантите на нашенците. Студентите в Академията "Столивуд" ще правят късометражни филми, ще създадат и свой спектакъл, с който ще гостуват на Световния ромски фестивал "Коморо" в Чехия.

Спешните лекари минаха на 7-часов работен ден
в. Новинар
Лекарите и сестрите в Центъра за спешна помощ вече работят на 7-часов работен ден. Това стана ясно от изказването на здравния министър д-р Мирослав Ненков пред медиите. Така ще се възвърне и спокойствието в спешната помощ, където през последните месеци назря недоволство заради ниски заплати и лоши условия на работа.

Д-р Ненков обясни, че на 12-часовите дежурства, времето над 7 часа ще бъде заплащано допълнително по тарифата за извънреден труд. Здравният министър уточни, че до 1 септември в основната заплата на медиците са влизали по 8 часа, като 4 са се заплащали допълнително. По този начин се надяваме парите на спешните медици да бъдат малко увеличени“, каза още Ненков.

Мисия на ЕК проверява реформите у нас
в. Новинар

Представители на Европейската комисия ще бъдат тази седмица в София. Поводът е предстоящият през януари догодина доклад по механизма за проверка и сътрудничество. В понеделник експертите имаха среща с членовете на Висшия съдебен съвет. Следващите дни мисията на ЕК ще проведе разговори и с главния прокурор и министъра на правосъдието. Хората от Брюксел имат за задача да отчетат какво е свършила страната ни по отношение на последните препоръки на комисията.

Представляващият ВСС Соня Найденова уточни, че ще се проверят отчетността чрез различни форми на комуникация, представянето на интернет сайта на съдебната власт, поддържането на редица публични регистри, периодичните месечни и тримесечни отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още