IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на НИМХ: Няма природни бедствия, има човешка немарливост

В условията на климатични промени се очаква дъждовете да стават все по-интензивни

12:17 | 08.09.14 г. 1
Директорът на НИМХ: Няма природни бедствия, има човешка немарливост

Няма природни бедствия, има човешка немарливост, каза днес във Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН доц. Георги Корчев, съобщи БТА. Директорът на НИМХ участва в международна конференция край Варна за качеството на въздуха.

Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се увеличават. За да не се стига до катастрофи, е необходимо да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на състоянието на коритата на реките и на язовирите, посочи Корчев.

Той уточни, че страната ни разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. По думите му в момента приключва подобен проект за река Арда, който е на стойност около 700 хиляди евро, осигурени от Брюксел.

За съжаление, все още не могат да се правят точни прогнози за количествата дъжд, които се очакват, допълни чл. кор. Николай Милошев, зам.-председател на БАН. Той уточни, че учените работят активно в тази посока, но междувременно администрацията трябва да вземе серия мерки, за да не се допускат човешки и материални загуби.

Темата за наводненията от последните дни коментира и инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

Според него един от факторите да се случват подобни катаклизми е неразчетеното застрояване, което понякога е незаконосъобразно. Допринасят също непочистването на речните корита и липсата на контрол върху язовирните стени, заяви той пред БНР.

Иванов смята, че трябва да има централизиран орган, който да отговаря за управлението на водите у нас и това да е агенция към Министерски съвет, за да не се сменя ръководството й при всеки нов кабинет.

В България съществуват около 2000 язовира, от които 176 се стопанисват от "Напоителни системи", 30 - от „Язовири  и каскади" (НЕК), 10 - от ВиК операторите и останалите са или частни, или общински малки язовири, които са в най-критично състояние, защото не се стопанисват добре поради липсата на финансови средства и заинтересованост, обясни той.

За да се отървем от проблемите с наводненията, а в същото време да се подсигурим в следващите периоди на засушаване, че ще имаме достатъчно вода, по-скоро трябва да мислим за това да се строят язовири. Това е сериозна инвестиция и тук на помощ може да дойде и публично-частното партньорство, каза още инж. Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
"Той уточни, че учените работят активно в тази посока, но междувременно администрацията трябва да вземе серия мерки, за да не се допускат човешки и материални загуби."Докато учЕните от БАН се опитват да предсказват колко дъжд е паднал, Локхийт Мартин има такава система, която мери в реално време колко дъжд пада и в зависимост от релефа определя къде ще има наводнение и до колко.Тази система работи в Европа, но мърлячите на ръководни позиции не им пука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още