IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Бакалов поиска санкции за общините, отговорни за наводненията

Трябва да се инвестира в превантивни мерки, а не после да се възстановява разрушена инфраструктура, заяви министърът на вътрешните работи

11:17 | 08.09.14 г.
Йордан Бакалов поиска санкции за общините, отговорни за наводненията

Да се инвестира в превенция на наводненията и да се санкционират общините, които не са почистили речните корита и заради това се стига да наводнения с големи щети, предложи служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов в интервю за БНТ.

Преди няколко дни той е изпратил писма до общините със списък какво трябва да направят за предотвратяване на наводненията - да почистят деретата и реките.

„Но аз не мога да им заповядам. Има общини, които са си свършили работата и водата от улиците се поема от шахтите, има и други, които не са - в коритата на реките вода няма, а по улиците - до колена“, коментира той.

Служебният министър призна, че няма как да наложи санкции, но според него трябва да има законодателни промени в тази посока.

„Не може да продължаваме да бягаме след събитията. Не можем да се борим пряко с природата, но можем да вземем превантивни мерки, които да предотвратят тези щети“, мотивира се Бакалов.

Той добави, че е поискал справка колко пари са похарчени в последните 5-10 години за отстраняване на нанесени щети от бедствия и е сигурен, че сумата ще е над 1 млрд. лв. заради разрушения, паднали мостове и отнесени пътища. Бакалов определи тези действия като „след дъжд качулка“ и поиска да се инвестира в превантивни мерки.

Според него големият проблем е започнал с отмяната на Закона за бедствия, аварии и катастрофи, когато е създадено Министерството на извънредните ситуации по времето на тройната коалиция.

„Самият аз като депутат съм прогнозирал от парламентарната трибуна, че това ще се случи.  Не може при една лоша прогноза вътрешният министър да гледа небето дали ще вали, или няма да вали. Най-важно е да се изгради цялата система за предотвратяване на тези бедствия“, категоричен беше Йордан Бакалов.

След последните наводнения той призова хората да си направят сметка какви ръководители на общините избират. Министърът посочи, че още чака разчетите от Мизия, която потъна под вода в началото на август. След като кабинетът отпусна 1 млн. лева авансово за щетите, разходите не са представени за възстановяване, допълни той.

Служебният вътрешен министър съобщи, че вече има сигнали за купуване на гласове от цялата страна. Той отрече обвиненията, че служебният кабинет подготвя почвата за следващо правителство на ГЕРБ.

Бакалов отново призна, че дупката в бюджета на МВР е 97 млн. лева, но финансовият министър е обещал да ги осигури.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още