IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата - големият проблем на малките населени места

В благоевградското село Долно Осеново 90% от трудоспособното население няма с какво да се препитава

16:54 | 07.09.14 г.
Безработицата - големият проблем на малките населени места

Безработицата в малките населени места в България е основен проблем от години.

В благоевградското село Долно Осеново 90% от трудоспособното население няма с какво да се препитава. Селото постепенно да обезлюдява.

„Хората са много работливи. От нищо правят нещо,” споделя пред телевизия Bulgaria On Air кметът на селото Бисер Сегменов. „Хората искат да работят, но нямат необходимите условия.”

Основното препитание в селото е отглеждането на тютюн. Ниските изкупни цени обаче правят дейността на земеделците не особено доходоносна. В резултат често доходът на четиричленно семейство възлиза на около 600 лв. на месец.

„Ако имат двама ученика и учат в Благоевград, не могат да си изпратят детето на училище. За едно четиричленно семейство за необходими около 1600 - 1800 лв. на месец”, коментира Сегменов.

Липсата на пари прави списъка с вересиите в местната бакалия все по-дълъг.

Една от алтернативите пред младите жители на Долно Осеново е да ползват услугите на бюрото по труда. От местното бюро по труда посочват, че  „средният брой на регистрираните безработни лица е 88”.

Селото е спечелило европейски проект за развитие. Жителите му се надяват, че ще има кой да ползва обновените улици и новата водопроводна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още