Роле "Трапезица" вече е включено в списъка с храни със защитени наименования, съобщи Европейската комисия.
В списъка с над 1200 продукта попадат храни с традиционно специфичен характер.
В съобщението се казва, че името на този качествен български хранителен продукт идва от историческия хълм Трапезица в старата столица Велико Търново.
Деликатесът е пресован сурово-сушен месен продукт, който се приготвя от свинско месо, сол и подправки (черен или бял пипер и чесън), обвит в мрежа и оформен с превръзки от канап.
Това меко и сочно месо се характеризира с изключителен вкус и аромат, се казва в съобщението.
Продуктът е получил статут на гарантиран традиционен специалитет. Заявлението е внесено преди две години.
Припомняме, че през август други два български продукта бяха включени към списъка с храни със защитени наименования - филе "Елена" и "Луканка Панагюрска". В списъка от българските месни продукти първи беше включен Горнооряховският судужук.
Продуктите Българско розово масло и кайсерован врат "Тракия" в момента изчакват решението на евроекспертите дали ще бъдат включени в списъка със защитени продукти.