IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще отпусне допълнителни 8 млн. лева за строителството на метрото

Столична община е поискала още средства заради ограничените ѝ собствени приходи

11:33 | 01.09.14 г. 1
Държавата ще отпусне допълнителни 8 млн. лева за строителството на метрото

Държавата ще предостави 8 млн. лева допълнително финансиране на Столичната община заради удължаването на втората линия на метрото до кв. „Хладилника“. Допълнителните пари ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г.

Това става ясно от проект на постановление, публикувано за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища могат да се изпращат до 11 септември.

С писма от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова е постъпило искане за  допълнителни средства в размер на 15 млн. лева заради ограничени собствени приходи на общината.

Фандъкова е посочила, че Столична община осигурява със собствени приходи за 2014 г. местното съфинансиране по ОП „Транспорт” на участъците от метрото от „Цариградско шосе“ до летището и от „Младост I” до Бизнес парка в „Младост ІV“. Отделно общината погасява и заемите за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Японската банка за международно сътрудничество за строителството на метрото.

В писмата си до Министерския съвет столичният кмет Йорданка Фандъкова е посочила, че общината и дружеството „Метрополитен“ЕАД са създали необходимата организация за безпроблемно започване и изпълнение на строителството. Има сключени договори, решение на ОВОС и съгласувани проекти за изпълнение на участъка, издадено е разрешение за строеж, разработени са и са съгласувани графикът за изпълнение на строителството и проект за временна организация на движението.

Изпълнението на проекта за разширяване на втората линия на метрото към кв. „Хладилника“ е стартирано в началото на месец август 2014 г., като Столична община е превела от собствени приходи аванс на изпълнителя в размер на 4,2 млн. лева. Общината предвижда да допълва финансирането от собствени приходи съобразно възможностите си.

Общата инвестиция за разширяването на втория метродиаметър е 42,5 млн. лева. Обектът е включен в приетата от общинския съвет инвестиционна програма на общината за 2014 г. с 5 млн. лева.

Вторият метродиаметър в София тръгна през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Не че нещо, ама точно сега ли, когато бюджета се клати, ние трябва да финансираме метростанция пред Парадайз МОЛа?Бизнеспарка е важно, много народ пътува натам. Летището също, ама Хладилника некак не го виждам като стратигическо място. Единсвения пътникопоток натам е от клиентите на Парадайз МОЛ и от идващите от Драгалевци, ама те и със и без метростанция, все са си с коли така че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още