IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече превозени пътници, по-малко товари през второто тримесечие

Със 7,8% повече пътници са ползвали метрото, докато при тролейбусния и трамвайния транспорт се отчитат понижения

14:23 | 26.08.14 г.
Повече превозени пътници, по-малко товари през второто тримесечие

Превозените товари в страната намаляват с 0,8% през второто тримесечие на 2014 г. спрямо предходното, а извършената работа отбелязва ръст от 0,2%, сочат предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). За същия период превозените пътници от сухопътния, водния и градския електротранспорт се увеличават с 2,2%, а извършената работа - с 3%.

На годишна база при превозените товари е регистрирано намаление с 8,9% и на извършената работа с 1%, сочат предварителни неизгладени данни. При превозените пътници и при извършената работа от пътническия транспорт се наблюдават увеличения, съответно с 0,9 и 8,4%.

През предходното тримесечие беше регистрирана обратната тенденция – ръст на превозените товари и спад при пътниците.

Сухопътен транспорт

През второто тримесечие превозените товари от сухопътния транспорт са над 27,28 млн. тона, или със 7,5% по-малко спрямо съответното тримесечие на 2013 г., което се дължи на регистрираното намаление от 10,7% при вътрешните превози.

Ръст обаче се регистрира при броя на превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт - през второто тримесечие те са над 114,5 млн., което е повишение с 1,9% спрямо същия период на предходната година. Ръстът се обяснява основно с увеличението на вътрешните превози. Превозените пътници от автобусния транспорт се увеличават с 2,4%, докато в железопътния транспорт се наблюдава намаление от 5,6%.

Воден транспорт

Както превозените товари, така и извършената работа от водния транспорт бележат спад спрямо второто тримесечие на 2013 г., съответно с малко над 360 хил. т и 1,132 млрд. тонкилометра. Намалението се дължи главно на превозите от морския транспорт и е в резултат не само на по-малкото количество превозени товари, но и на по-късото средно превозно разстояние.

Значително намалява и броят на превозените пътници от водния транспорт – спадът на годишна база е 56,5%, което основно се дължи на по-малкия брой превозени пътници от речния транспорт.

Градски електротранспорт

През второто тримесечие на годината предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо над 63,6 млн. пътници, или с 0,9% по-малко спрямо съответния период на предходната година. Увеличение от 7,8% е регистрирано единствено при превозените пътници от метрополитена, докато тролейбусният и трамвайният транспорт бележат спад, съответно с 2,2 и 6,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още