IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма промяна към добро в столичната Спешна помощ, твърди Георги Гелев

Отменено е решението линейките да връщат болните след отказ от хоспитализация

12:54 | 26.08.14 г. 1
Няма промяна към добро в столичната Спешна помощ, твърди Георги Гелев

За последните няколко месеца в столичния Център за спешна медицинска помощ няма промяна към добро. Някои решения на изпълняващия длъжността директор д-р Александър Златанов са дори неадекватни, посочва пред БНР директорът на столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев, който се завърна след няколкомесечен болничен.

Той е отменил нареждането на временния директор на Центъра Александър Златанов, което задължаваше екипите на Спешна помощ да връщат по домовете им пациентите с отказана хоспитализация. Според Гелев това решение пречи на спешните медици да изпълняват задълженията си и го определи като „напълно неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на Центъра за спешна помощ“.

„Не мога да кажа, че се е променило нещо към добро. Има издадени няколко заповеди, част от които копират мои, но с други думи. Това, което, може би, съществено е станало, е едно окръжно писмо до болниците, че при представен болен за хоспитализация и последяващ отказ от болницата той да бъде настанен в нея, наш ангажимент е да го върнем в дома му, което изключително много затруднява и без това малкия брой екипи“, посочи Гелев.

Директорът на столичния спешен център обвини бившия здравен министър Таня Андреева в тенденциозност и злонамереност заради назначената от нея проверка в Центъра и заради твърдението й, че в Спешна помощ не се назначават лекари, за да се дават по-големи бонуси на работещите там.

„Когато бях в болнични, д-р Таня Андреева изпрати една проверка по отношение на структурата и образуването на работната заплата, смятайки, че обществеността се заблуждава, че получаваме малко пари. Проверката приключи след четири месеца подробни ревизии и анализ и се разбра, че няма такива високи заплати, каквито в министерството смятат“, обясни той.

По думите на Гелев сериозен недостиг на кадри се усеща от близо десетина години. „ .... винаги съм казвал, че имаме недостиг. Интерпретацията, особено на д-р Андреева, че видите ли, Гелев не назначава, за да може да раздава ДМС-та (допълнително материално стимулиране - бел. ред.), това е изключително погрешна теза, която граничи с тенденциозност и злонамереност по отношение на мен и на центъра. Да не говорим, че това се обявява и в НОИ – колко са ни незаетите щатни длъжности“, коментира той.

Центърът за спешна помощ редовно призовава желаещите да работят, дори и ако искат на половин или четвърт щат, допълни той.

Гелев одобри решението на министър Ненков пациентите с остри сърдечни състояния да се карат до най-близката болница. Той определи решението като навременно и съществено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Първо че в спешната помощ се краде, точно както в здравната каса, които по принцип са отделно. Краде се защото хората са ниски платени, а са така защото пари за по високи заплати. Няма пари защото много се краде на високо ниво и защото българският работодател няма настойката на такъв (за това работниците му бяга извън страната) и не плаща нормални заплати а съотвено и данъци, да не говорим че всички работодатели лъжат данъчното, а то ги пропуска. Извода е че всичко тръгва от данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още