IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парите за изборите в чужбина може да не стигнат, предупредиха от МВнР

Министерството може да компенсира недостига от бюджета си

17:37 | 25.08.14 г.
Парите за изборите в чужбина може да не стигнат, предупредиха от МВнР

От Министерството на външните работи (МВнР) се опасяват, че средствата за организиране на гласуването на парламентарните избори в чужбина може да се окажат недостатъчни. Сумата, предвидена за изборите зад граница, е 1,2 млн. лева, стана ясно от думите на главния секретар на МВнР Веселин Вълчев по време на брифинг във ведомството, предаде БТА.

Заради по-облекчената процедура в новия изборен кодекс за откриване на секции от МВнР прогнозират, че броят на избирателните секции зад граница ще бъде около 350-400.

С оглед очакванията за по-голям брой избирателни секции Вълчев изрази опасение, че тази сума би могла да бъде недостатъчна. Той даде пример, че за европейските избори е имало 167 секции зад граница, за които са били изхарчени 710 хил. евро.

Подобен прецедент с недостиг на предварително предвидените средства вече съществува и тогава парите ще бъдат компенсирани от бюджета на МВнР, за да не се допусне възпрепятстване на изборния процес, обясниха от външно министерство.

Все още не е ясно точно колко и къде ще бъдат секциите извън страната, но на база Изборния кодекс и активността за последните пет години ЦИК е посочила минималната бройка от 293 секции, обясни Красимир Божанов от МВнР.

Заместник-външният министър Катя Тодорова, която ръководи работната група в МВнР за организация на изборите в чужбина, посочи, че тази седмица ще има заседания, на които трябва да се направи "снимка" на състоянието по държави и по места, за да се види как да бъдат обхванати въпросите с организирането на изборите извън страната.

До момента са получени разрешения от Италия, Испания, Украйна, Афганистан за организиране на вота на тяхна територия, както и се очаква съгласие от държави, в които има значителни български общности - Гърция, Великобритания, Русия, Германия, Франция, Турция.

Очаква се съгласията на приемащите страни да пристигнат в края на август - началото на септември.

В близките дни работната група в МВнР ще има среща с ръководството на ЦИК по образуването на секционните избирателни комисии зад граница. Броят на служителите на МВнР, които ще бъдат командировани като членове на СИК, предстои да бъде определен. Тодорова допълни, че вероятно ще се наложи и командироване за вота на служители на Външно министерство и по въпросите на сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още