IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 1,3 млрд. лева трябват за постигането на целите за рециклиране до 2020 г.

Страната ни изостава с изграждането на инфраструктурата за преработка, оползотворяване и рециклиране на отпадъците

11:34 | 25.08.14 г.
Над 1,3 млрд. лева трябват за постигането на целите за рециклиране до 2020 г.

Общото количество образувани битови отпадъци в България трайно намалява в периода 1999-2012 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Към 2012 г. образуваните битови отпадъци са намалели с 35% спрямо 1999 г., а делът на битовите отпадъци в общото количество на образуваните отпадъци е намалял до 14 на сто.

В Националния план е отбелязано, че към 2012 г. 99 на сто от населението е обхванато от системите за организирано сметосъбиране. Броят на обслужваните населени места е нараснал трикратно за периода 2003-2012 г.

Депонирането като метод за обезвреждане на отпадъците все още е с най-голям относителен дял в третирането на битовите отпадъци, независимо че се наблюдава постоянен спад по този показател през последните години. България не изгаря битови отпадъци, за разлика от високото ниво по този показател в много европейски страни. Същевременно по рециклиране на отпадъците от опаковки през последните години се доближаваме до средното ниво за ЕС, подчертава се в доклада.

Според данните на Евростат към 2012 г. средно на жител в страната количеството на образуваните битови отпадъци достига 460 кг при средно за ЕС от 492 кг. Депонираните битови отпадъци на жител обаче у нас достигат 318 кг срещу 162 средно за ЕС.

За периода 2004-2012 г. количеството на образуваните производствени отпадъци е намаляло два пъти, като най-значителното намаление е в първите години на периода.

За периода 2008-2012 г. са предадени за оползотворяване близо 12 на сто от образуваните производствени отпадъци, от които с най-голям относителен дял са отпадъците, съдържащи метали, както и тези от горивни инсталации.

За периода 2004-2012 г. от страната са изнесени общо 388 хил. тона производствени отпадъци, което представлява 0,2% от образуваните в страната отпадъци. Износът на метални отпадъци формира най-голям дял от износа и представлява 62% от изнесените производствени отпадъци.

Образуваните опасни отпадъци на единица БВП в България са над два пъти по–високи от средното за ЕС. За периода 2008-2012 г. са предадени за оползотворяване, в т.ч. за рециклиране, почти 5% от образуваните опасни отпадъци, като се наблюдава тенденция на нарастване.

Сериозен проблем за страната са негодните за употреба пестициди, които се съхраняват по начин, който създава рискове за населението и околната среда. Проблемът с пестицидите е в резултат от натрупаните количества от закритите ТКЗС и АПК през 90-години на миналия век.

В плана се признава, че изоставаме с изграждането на необходимата инфраструктура за постигане на целите за преработка на отпадъците. Процесът по закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци, които не отговарят на нормативните изисквания, стартира през 2009 г., като досега са закрити депата на територията на 15 общини, а трябваше да бъдат закрити абсолютно всички депа, които не отговарят на евроизискванията.

Изградената инфраструктура пък няма капацитет за достигане на целите за рециклиране и оползотворяване. Недостатъчен е и капацитетът за обезвреждане на опасни отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още