IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мнозинство за ГЕРБ на изборите ще зависи от малките партии, смята социолог

Преференциалният вот относително пази водачите на листи, но всички останали са поставени пред равни условия, смята Димитър Димитров

10:21 | 24.08.14 г. 3
Мнозинство за ГЕРБ на изборите ще зависи от малките партии, смята социолог

Дали ГЕРБ ще има 121 депутати в новия парламент зависи не само от усилията на партията, а и от представянето на четири по-малки партии – от „Реформаторския блок”, „България без цензура”, АБВ и „Националния фронт за спасение на България”. Това обясни в ефира на БНР социологът Димитър Димитров, преподавател по изборни системи в Софийския университет.

„Отпадането на две от тези партии ще бъде голямо облекчение за ГЕРБ, защото ще вземат допълнителни мандати”, допълни той.

Социологът разясни, че ако влязат повече партии в 43-то Народно събрание, най-голямата партия няма да получи „обичайния си бонус” от преразпределянето на гласовете за партии, които не са преминали бариерата от 4%.

При това положение на ГЕРБ ще бъдат необходими поне 46-47% от гласовете, за да сформира мнозинство в парламента. Досега, с изключение на изборите през 19917 година, мнозинство в Народното събрание се сформира при около 42% от подадените гласове, обясни експертът.

Димитров посочи още, че на последните избори 25% от гласовете са били подадени за партии, които не са успели да прескочат изборната бариера.

Социологът прогнозира запазване на изборните резултати от последните избори, защото "не се е случило нищо, което драматично да промени нагласите на хората”. Вече няма и достатъчно време за действия, които ще разместят нагласите, смята още Димитров.

Той направи и коментар по отношение на преференциалния вот за тези парламентарни избори. За него малките детайли по отношение на преференциите за парламентарни избори са направени така, че относително да защитават водачите в листите.

Всички останали кандидати обаче са поставени при един и същи условия. „Седмият или седемнадесетият може да изпревари втория в листата”, заяви Димитров. Според него това положение ще освободи много от кандидатите да следват инструкциите на щабовете, защото те ще трябва да положат собствени усилия да спечелят „своите 7%”. Това овластява и избирателите, допълни още социологът.

Припомняме, че според изборното законодателство преференциалният вот за парламентарните избори е 7%, а не 5%, както беше за изборите за Европейския парламент. Бюлетините, в които не е отбелязана преференция ще се смята като подадена за водача на листата.

Българските граждани, които ще гласуват в чужбина, няма да имат право на преференциален вот, гласят още правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
rabota123
преди 9 години
Ей умници тия бре! Били били открили топлата вода. Много ясно че малките ще решават. Така и е редно да бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
stamp.raffa
преди 9 години
Поредната пропаганда от страна на Бостан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
stef909090
преди 9 години
Не е въпросът колко ще вземат партиите, а колко са платили, за да извадите тея лъжливи проценти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още