IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се още няколко хиляди животни да бъдат засегнати от “Син език”

Ситуацията в момента е критична, според изпълнителния директор на БАБХ Пламен Моллов

11:30 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очаква се още няколко хиляди животни да бъдат засегнати от “Син език”

Очаква се още няколко хиляди животни да бъдат засегнати от болестта “Син език”. В момента заразата е разпространена в 22 области на страната. Около 3000 са умрелите животни, очаква се да умрат още толкова. Това каза изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов пред БНТ.

Той допълни, че животните, които преодоляват тази критична ситуация, развиват имунитет, а средно около 15 – 20% от заболелите животни умират.

Проф. Моллов определи ситуацията като  „състояние на криза“. Той разясни, че това не е болест, възникнала заради лоша работа на контролните органи и ветеринарите. Заразата се е случвала в много други европейски страни, а в момента я има в Гърция и Италия.

Насекоми предават вируса и така той се разпространява с вятъра със "скорост" от около 70 км на седмица.

Според директора на БАБХ ситуацията се е развила по този начин и заради двуседмично забавяне на средствата, с които агенцията е трябвало да действа срещу заразата, както и защото Гърция не ни е предупредила за наличието на вируса при тях.

Той посочи, че се чака разрешение от ЕК да се ваксинират животните в Северозападна България, докъдето вирусът още не е стигнал. Масова ваксинация в цялата страна ще има догодина през февруари – март.

Моллов гарантира, че млякото и месото от преболедували животни не е опасно за хората, но магазините са наблюдавани с повишено внимание.

„Ситуацията е драматична“, заяви и агроминистърът Васил Грудев пред Нова телевизия. Според него рискът от разпространението на заразата е бил подценен.

Министърът обясни, че първият случай на заболяването е констатиран в края на месец юни, а през юли вирусът вече е бил прехвърлил Стара планина. „Но за това не се говореше, криеше се. Имаше изявления, че няма проблем. Предполагам, че въпросът е бил подценен”, коментира Васил Грудев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още