IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инициативен комитет призова БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ

От комитета настояват за пазарно решение на казуса, съобразено с българското и европейското законодателство

16:07 | 19.08.14 г. 2
Инициативен комитет призова БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ

Най-евтиният вариант е ангажиране на държавата, смята той. Ако КТБ се оздрави, тя ще стане стабилна държавна банка и при подходяща лихвена политика малко ще са хората, които ще започнат да теглят, обясни той. Той предлага и други инструменти – например въвеждане на такса от 10 или 20% при теглене на суми.

Според него трябва да се изработят различни мерки за отделните вложители, защото не може да се подхожда по еднакъв начин към по-малките и по-големите. Трябва и да се направи сценарий, в случай че държавата не може да се намеси и такъв с държавно участие, но да се набележат работещи решения за оздравяването на КТБ, а не нейния фалит.

Даниел Божилов, координатор на фейсбук групата КТБ live, коментира, че ако се прави нещо, то трябва да е преди изборите, тъй като има опасност за политическа окраска на действията. Трябва да работим за пътна карта за БНБ с мерки, които при пълна прозрачност да доведат до отварянето на банката, обобщи той.

Фирми, клиенти на КТБ, поискаха да се съкратят сроковете за вземане на решение за работеща банка, тъй като в момента срокът води към 21 декември. Чакането на ново Народно събрание и изработването на нов закон за банката е несериозно, твърдят засегнатите.

Междувременно от КТ Подкрепа алармираха за това, че фирмите, които са собственост на КТБ, или имат средства там, в най-скоро време ще спрат да изпълняват поръчки. В някои от дружествата вече няма пари за материали, не се изпълняват договорите, а в същото време се дължат неустойки.

В някои фирми хората са без заплати, а други работодатели изплащат 60% от възнаграждението. Такова е предприятието Дунарит - Русе. Неговият представител Стоил Георгиев съобщи, че вече има спрени производства, а нови материали не могат да се закупят заради блокираните средства. Служители също са в паника и вече теглят кредити за издръжка, каза той.

Подобна е и ситуацията в Аркус - Лясковец – фирмата все още работи, но служителите и ръководството имат финансови проблеми. Ако спешно не се намери решение за предприятието, може да спре работа, каза Александър Цалов от фирмата.

Служители от самата КТБ също алармираха за нарушения на трудовото законодателство. Те твърдят, че сега работата на квесторите не е достатъчно регламентирана и се създават условия за злоупотреби с информация и размиване на отговорност. От КТ Подкрепа са поели ангажимент да инициират среща с квесторите по проблемите.

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
konan12
преди 9 години
никой не споменава че повечето от депозитите са договорени личноркоето значи че не се гарантират от фонда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
:) Веждичката за пореден път изкърти с тоя комитет"Като български данъкоплатци настояваме за намиране на пазарно решение на казуса с КТБ, .."И това ПАЗАРНО решение е .. БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ :DЕЙ БОГУ!Това стана като краставицата. Всеки си навил някакъв мотив и го повтаря в транс. Синдикатите - ще фалират фирми, няма заплатиИскров - не е ясна дупката, няма ги документитеВложителите - "Искаме си парите сега пък!!!"и никой никого не слуша Е*ати цирка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още