IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инициативен комитет призова БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ

От комитета настояват за пазарно решение на казуса, съобразено с българското и европейското законодателство

16:07 | 19.08.14 г. 2
Инициативен комитет призова БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ

Новоучреден Инициативен комитет за защита на банковата и финансовата стабилност в България призова БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ и да не губи нито ден за нейното оздравяване.

Инициативата е на по-големи и по-малки вложители в КТБ и комитетът е отворен за всички, които имат желание да се присъединят към него, стана ясно по време на учредяването му днес. Това е временен орган, който има за задача да защити интересите на клиентите на банката. Предстои Комитетът да излъчи работна група, която съвместно с Експертния съвет на работодатели и синдикати да изработи и предложи работещи решения за оздравяване на КТБ.

„Като български данъкоплатци настояваме за намиране на пазарно решение на казуса с КТБ, което да е съобразено с българското и с европейското законодателство”, пише в декларацията на Комитета. „Имаме право да искаме проблемът да бъде решен бързо и компетентно. Вредите от евентуалното фалиране на една толкова важна за българската икономка институция могат да бъдат неизмеримо по-тежки от максималните разходи за нейното оздравяване.”

„Ако КТБ бъде обявена във фалит, това ще означава затваряне на стотици фирми, чиито разплащателни сметки са блокирани, както и ликвидиране на близо 60 хиляди работни места. Заплашена е стабилността на българската икономика, защото тук не става дума за отделни личности, а за пари, които движат реален бизнес. Затова призоваваме БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ и да не губи нито ден за нейното оздравяване”, пише в декларацията.

Комитетът иска незабавно да се създадат условия КТБ да възстанови дейността си по един от предвидените в закона варианти и до 21 септември 2014 година банката да бъде оздравена и отворена.

Финансистът Стоян Александров коментира пред журналисти, че по негово мнение е илюзия, че КТБ може да бъде отворена до края на октомври, но е оптимист, че може до изборите на 5 октомври да се намери решение, така че да се приложи дотогава.

В КТБ са засегнати разнопосочни интереси, продължи Александров. Това са интересите на вложители до 100 хиляди евро, на тези с по-големи суми, на кредитополучателите, на собствениците на банката. И тъкмо затова трябва да се вземе решение за набор от инструменти, които ще удовлетворят интересите на всички, без да се стига до ликвидна криза в деня Х, когато бъде отворена банката, смята финансистът.

За него няма проблеми да се прегледат кредитните досиета едно по едно и това трябва да е задачата на квесторите в този момент. Без съмнение има нарушения на изискването за свързани лица и кредитите им, каза той, но уточни, че с тях са купени активи. Не е истина, че са откраднати досиета, глобалното обезпечение си стои, коментира Александров.

Според него въпросната дупка, която ще се очертае в КТБ, може да се покрие с капитала на досегашните собственици, а ако остане сума, която по негови изчисления ще е около 700 милиона лева, то тя може да се покрие от други акционери, които имат желание за това. На следващ етап може да се включи държавата, и то като инвеститор.

Като изключително важен проблем Александров изтъкна проблемът с ликвидността на КТБ, ако тя бъде отворена без предварително набелязани мерки за теглене на средства. „КТБ би фалирала за минути, ако бъде отворена без набор от инструменти, които да избегнат ликвидната й криза“, каза той. Така че няма решение, което да включва отварянето на КТБ и разрешаването на тегления до края на октомври, заключи Александров.

Последна актуализация: 23:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
konan12
преди 9 години
никой не споменава че повечето от депозитите са договорени личноркоето значи че не се гарантират от фонда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
:) Веждичката за пореден път изкърти с тоя комитет"Като български данъкоплатци настояваме за намиране на пазарно решение на казуса с КТБ, .."И това ПАЗАРНО решение е .. БНБ да се ангажира в подкрепа на КТБ :DЕЙ БОГУ!Това стана като краставицата. Всеки си навил някакъв мотив и го повтаря в транс. Синдикатите - ще фалират фирми, няма заплатиИскров - не е ясна дупката, няма ги документитеВложителите - "Искаме си парите сега пък!!!"и никой никого не слуша Е*ати цирка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още