IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран може да възроди плановете за газопровода Nabucco

В последните месеци санкциите срещу страната се смекчават

09:35 | 19.08.14 г. 4
Иран може да възроди плановете за газопровода Nabucco

Иран, притежаващ вторите по големина запаси от природен газ в света (след Русия), може да възроди плановете за изграждане на газопровода Nabucco. Проектът има подкрепата на ЕС, защото целта му е реална диверсификация на доставчиците на суровината в Европа, прескачайки Русия.

Плановете за газопровода обаче бяха замразени през миналото лято, след като консорциумът „Шах Дениз” II избра друг газопровод – Трансадриатическия газопровод (ТАР), за преноса на природния газ от находището в Каспийско море до Европа. Според плановете Nabucco трябваше да бъде с дължина от около 3 хил. километра, а стойността му - към 8 млрд. евро. Целта беше доставката на газ от Азербайджан и Туркменистан до Европа. 

След този избор България загуби една реална възможност да диверсифицира доставките си и да се превърне в енергиен "хъб" на Балканите. Все пак страната още има шанс да получава газ от Азербайджан, както и да го разпределя за други европейски държави. Условието е да бъде изградена новата газова връзка Комотини – Стара Загора. Служебното правителство вече посочи, че активизирането на работата по газовите връзки ще е приоритет за Министерството на икономиката и енергетиката. 

Иран обаче може да се окаже в състояние да даде нов живот на Nabucco. В последните месеци тонът на ЕС и САЩ срещу страната се смекчи и санкциите, които й бяха наложени, се преразглеждат. Наказанията бяха наложени заради опасенията на Запада, че ядрената програма на Техеран няма да бъде за мирни цели, каквито са обясненията. Страната обаче допусна проверки от страна на международни експерти и съдействието доведе и до облекчаване на ограничителните режими.

Сред мерките, които Западът взе срещу Иран, бяха и забрана за внос на петрол, както и други икономически санкции. С облекчаването на тези режими Европа ще може да се възползва от находищата на природен газ, част от които обаче не са разработени. 

Преди няколко дни и зам.-министърът на петрола в Иран Али Маджеди, коментира, цитиран от международните новинарски агенции, че вече е имало и две делегации с представители на страни от ЕС, които са обсъждали възможните пътища за доставката на ирански природен газ към Стария континент.

На разговорите са били посочени и няколко възможни варианта – през Турция, Ирак, Сирия или Черно море, но според властите в Иран най-вероятното трасе е през Турция, т.е. трасето на Nabucco, а самата Турция е демонстрирала интерес към доставката на ирански газ за Европа.

С проблемите, които си навлече „Южен поток“, възраждането на този газопровод изглежда добър вариант за България. Така ще имаме нов източник на газ и още едно трасе. Въпросът обаче винаги е каква е цената, а и засега новото начало за Nabucco е просто една хипотеза, за която тепърва ще се доказва дали е работеща. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
fras
преди 9 години
Според плановете Nabucco трябваше да бъде с дължина от около 3 хил. километра, а стойността му - към 8 млрд. евро.--------------------------------------------------------------Т.е. по 2.7 млрд. евро на 1000 км., 1.3 млрд. за 500 км.Т.е. нашата част от Южен поток би трябвало да струва 1.3 млрд. евро. И точно такава беше и първоначално обявената цена.И как за 2 години набъбна до 3.5 млрд. евро???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Не си прав. Просто ще се окаже, че по Набуко също тече руски суровини:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Иран оцеля през последните години благодарение на подкрепата на Русия и Китай. Дали ще се обърне срещу техните интереси?Само преди дни Иран предостави 1/4 от петрола си на Русия - защо ли? ... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Иран не са арабска страна ;)Залежите там са алтернатива за деверсификация, но както винаги геополитиката ще е определяща. Досега ги водеха враг номер 1, даже чертаеха планове за инвазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още