IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотели и ресторанти по морето заблуждават за цените на услугите си

За седмица Комисията за защита на потребителите е констатирала 46 нарушения в туристически обекти

14:46 | 18.08.14 г.
Хотели и ресторанти по морето заблуждават за цените на услугите си

От 439 проверки в туристически обекти по морето Комисията за защита на потребителите (КЗП) е констатирала 46 нарушения за седмица. Акцията по морето е извършена в периода 12-16 август, съобщават от КЗП.

136 от проверките са в средства за подслон и места за настаняване и 291 – в заведения за хранене и развлечения. Заведенията и хотелите в морските курорти са проверявани за наличие на категоризация и съответствие на предоставяните от тях услуги с дадената им категория.

Сред констатираните нарушения в заведенията за хранене и развлечения е липсата на меню на български език и на цени и грамажи на предлаганите храни и напитки. Друго нарушение е отсъствието на табела с вида и категорията на обекта в близост до входа, което затруднява потребителите да се ориентират за типа му и нивото на обслужване, което могат да очакват. 



В някои хотели в хода на проверките инспекторите са установили липса на ценоразпис в близост до рецепцията с цени на нощувките и другите предлагани услуги. В други случаи е имало ценоразпис, но цените не са обявени в български лева или са били без ДДС.

Сред констатираните нарушения са още липсата на регистър на предявените рекламации, отсъствието на информация за броя на реализираните нощувки, предоставяне на туристически услуги в некатегоризиран обект или които не отговарят на изискванията за определената категория, както и табели със заблуждаващи надписи за вида, наименованието и категорията на обекта.

От Комисията обясняват неголемия брой на констатираните нарушения спрямо броя на извършените проверки с факта, че Законът за туризма действа вече години наред и търговците са запознати с изискванията за упражняване на туристическа дейност. От друга страна фактор са и регулярните целогодишни инспекции на контролния орган.

От началото на сезона инспекторите на КЗП са извършили 3 600 проверки в туристически обекти по българското Черноморие, като са съставили 320 акта за нарушения. За предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект са издадени 17 заповеди за временно затваряне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още