IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: За спасяването на КТБ да не се изключва напълно и държавна намеса

От БНБ нееднократно посочват, че през последните месеци срещу банковия сектор са извършени криминални атаки

14:20 | 18.08.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Експерти: За спасяването на КТБ да не се изключва напълно и държавна намеса

Спасяването на КТБ трябва да се случи при възможност с частни средства, но да не се изключва напълно и държавна намеса. Това трябва да стане при ясен план на БНБ как да процедира с банката, който да оповести на обществото и да го успокои.

Около тази позиция се обединиха Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата, и Димитър Манолов, заместник-председател на КТ Подкрепа, пред БНТ. Двамата са и членове на Експертния съвет на работодатели и синдикати, които анализират ситуацията в поставената под особен надзор банка.

Преди всичко действията на централната банка за КТБ трябва да са в посока да се запази бизнесът, тоест мерките да са в полза на вложителите и това да е водещото при оздравяване на банката, каза Димитров.

Манолов посочи, че вече за никого няма съмнение, че в момента БНБ е „под страшен натиск отнякъде”. Затова и предстоящият утре протест ще е под наслов „Искров, кажи си!”. 

По думите му има срокове, в които оздравителните мерки за банката биха имали смисъл, но ако продължи ситуацията, при която нищо не се предприема, институцията ще се унищожи от самосебе си.

Валери Димитров обърна внимание, че всички политици трябва да са загрижени за ситуацията около КТБ, защото може да се окаже, че държавата трябва да влезе в нея като спасител. По възможност трябва да се избегне ангажиране на парите на данъкоплатеца, каза експертът, но не изключи напълно и такъв вариант.

Според Манолов трябва да се говори за инвестиране на публични средства в КТБ, а не за наливане на такива. По думите му, ако държавата даде пари за банката, тя трябва да си ги върне, и то с печалба.

Валери Димитров обобщи, че ако се стигне до производство по несъстоятелност, трябва да стане публично ясно какъв е кредитният портфейл на банката и кои са лицата, които са задлъжнели.

БНБ мълчи в неподходящ момент, смятат експертите. Тя трябва да влезе в диалог с обществото. Вижда се очевидно нежелание на централната банка да работи по казуса, а вместо това трябва да вземе решение и час по-скоро да съобщи плана си за КТБ, заключават експертите.

От институцията обаче нееднократно посочиха, че през последните месеци срещу банковия сектор са извършени криминални атаки.

Така например напрежението около Първа инвестиционна банка е възникнало вследствие на организираната криминална атака и бе преодоляно в рамките на дни. Тогава около сулучващото се с банката бяха извършени арести с обвинение за насаждане на банкова паника и разпространение на невярна информация.

Криминална атака е имало и в случая с КТБ, заради което бе сезирана прокуратурата.

В резултат на предприеманите мерки банковият сектор в момента функционира нормално, посочват от централната банка. На този фон продължава работата по оценка на състоянието на КТБ, като се очаква повече яснота да има през месец октомври. Преобладаващите настроения сред политическите сили, а и в експертния съвет за бъдещето на банката, са по посока оздравяване и подновяване на дейността на финансовата институция без ангажиране на държавен ресурс.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 5
tonitov
преди 9 години
Подготвятни, но ние си знаехми, че при червените отново ще сме обрани. Защо бяха тия напъни за съставяне на правителство на всяка цена? То беше ясно, но само незнаехме как. И изненада, отново чрез фалит на банка, а тоя нагъл трик го бяха играли вече, и колко жестоко бяхме обрани с предишните банкови фалити. И защо да не ни обират, като продължават да ги избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Пишман експерти са, защото общо взето повтарят неща, които са ясни и на децата и бяха казани вече много пъти, да не говорим, че са си разписани и в закона. Какво има да ги повтаряме още? Какво му е експертното?Само си правим PR.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
не съм казвал никога, че български банкер е експерт. Дори напротив ! Всичките до един са престъпници... някои доказани, други все още не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
aldy
преди 9 години
И как стана така, че до вчера бяха експерти, а от днес вече не са? Проф. Емилия Миланова го каза в прав текст "... Не може Централна банка на една страна да не осигури ликвидна подкрепа на системна банка, на четвъртата си по големина банка, каквато е КТБ. Не може това нещо да се случи, въпреки че у нас се случва. Това означава или че Управителният съвет го е обзела някаква некомпетентност, или той участва в някаква схема за разсипване на банката..."А Муравей Радев разглежда тпи бързи решения, от които вероятно най-доброто е ОДЪРЖАВЯВАНЕ на КТБ, оздравяване и продаване, без загуби за държавата, а дори и с печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Стив Ханке си го каза направо - КТБ се нуждае от контролиран фалит, за да се избегне разпродажба на активите и на безценица. Толкова просто е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
abdul
преди 9 години
Пишман експерти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още