IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 август

08:07 | 16.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 16 август

Готви се план за действие по европейската програма за бизнеса

В-к Капитал Daily

Има притеснителни сигнали от бенефициенти и "други партньори" в управлението на евросредствата по Оперативна програма "Конкурентоспособност", заяви Ирена Младенова, заместник-министър на икономиката. Тя допълни,че в момента се анализира ситуацията, в която е програмата и предстои да се направи план за действие.

За новата програма "Иновации и конкурентоспособност" преди няколко дни са получени коментари от ЕК. Предстои да се нанесат нужните промени и отново да се направи преглед в края на септември, обясни заместник-министърът.

Успоредно с това се работи по подготовката на необходимите документи с идеята, когато новата програма бъде одобрена, да може реално да започне дейност. Младенова съобщи още, че в средата на септември се очаква да е готова стратегията, която да създаде връзката между наука, бизнес и образование.

Порожанов ревизира 660 млн. на Орешарски

В-к Стандарт

Финансовият министър Румен Порожанов ще прави ревизия на всички допълнителни средства, отпуснати от кабинета на Пламен Орешарски. Това става ясно от стенограмата от заседанието на служебния кабинет в сряда. Експерти от финансовото ведомство ще правят пълния преглед на всички постановления.

"Само през настоящия бюджет допълнителните средства на министерствата, които са дадени извън техните бюджети, са в размер на 660 млн. лв. по постановления", казва Порожанов. Той допълва, че експертите му ще направят анализ на тези средства и в момента. "Искам да помоля за добра комуникация с нашите експерти на вашите финансови служби за това кое постановление на какъв етап от изпълнението е, за какво е, защо е и т. н. След това може би на оперативно заседание да представим един доклад, който да обсъдим, за това да се предприемат съответни действия за преустановяване действието на някои от постановленията", казва още Порожанов пред колегите си.

Фермери взимат по 140 бона, защото пазели гъски

В-к Новинар

Близо 140 000 лв. ще получат 11 кооперации и земеделски производители в община Шабла, тъй като опазват местата за хранене на червеногушата гъска у нас.

Средствата ще бъдат изплатени в рамките на пилотна агроекологична програма, разработена от експерти от Българското дружество за защита на птиците. Тя е част от проект за опазване на червеногушата гъска, която е застрашен вид. От дружеството съобщиха, че през май е завършила първата година от програмата.

Погват паяците в цялата страна

В-к Новинар

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва масови проверки на паяците в цялата страна.

Това съобщи председателят на ДАМТН Стефан Цанков. В петък той участва в такива проверки по морето, след които бяха спрени паяците в няколко града. 4 екипа на агенцията проверили всички паяци в Бургас, Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър.

Подобна проверка се прави за първи път, откакто съществуват паяците, и е предизвикана от множеството оплаквания на хора, чиито коли са били повредени при вдигане от машината. Причината за това била, че приспособленията за закачане на колите не били в добро състояние. Те не били регистрирани и не са минавали технически преглед.

България гони позиция на най-голям износител на слънчоглед

В-к Новинар

България може да се превърне в най-големия износител на слънчоглед в света.

Миналата година страната ни е била на второ място по износ на тази култура. Това разкри председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Едуард Стойчев. През миналата година българските производители са изнесли слънчогледови семена на стойност почти 744 млн. долара. В същото време Едуард Стойчев изрази притеснението си за високите цени на зеленчуци и плодове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още