IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чака ни спокойна макроикономическа и корпоративна седмица

БНБ ще публикува данни за дейността на инвестиционните дружества, а НСИ - за разходите за придобиване на дълготрайни материални активи

08:20 | 18.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чака ни спокойна макроикономическа и корпоративна седмица

Oчаква ни бедна откъм значими макроикономически и корпоративни новини седмица след серията важни статистически данни, очертали една по-ясна картина за състоянието на икономиката на страната през второто тримесечие.

Но нека погледнем първо към случилото се миналата седмица, преди да насочим вниманието си към водещите събития за следващите пет работни дни. 

Икономическият растеж за периода април-юни е 0,5% на тримесечна и 1,6% на годишна база, стана ясно през миналата седмица. През юли безработицата се понижава до 10,6%. За първото полугодие чуждите инвестиции са 491 млн. лв. През юли бе отчетена инфлация от 0,4%, а износът отбеляза втори пореден месец на растеж, след като експортът към Европейския съюз се засилва, но и този към трети страни се върна към ръст.

Освен това Българската народна банка (БНБ) разреши някои банкови дейности на КТБ и ТБ Виктория, насочени към кредитната дейност. Решенията дават възможност на двете институции да погасяват свои вземания по кредити чрез прихващане от сметки на кредитополучателите при тях.

Ето все пак кои ще бъдат по-съществените новини на икономическия и корпоративен фронт в разгара на отпускарския сезон:

В понеделник (18 август) БНБ ще представи данни за юни, касаещи дружествата, специализирани в кредитиране.

За първия ден на седмицата е насрочено общото събрание на акционерите на СИИ Имоти АДСИЦ.

18 август пък е датата, на която стартира предлагането на 7,13% от акциите на Албена АД, собственост на Община Балчик. Крайният срок на предлагането е 2 октомври или до изчерпване на количеството от общо 304 570 акции. Минималната цена е 48,94 лв. за акция, или 14,906 млн. лв. за целия пакет.

Във вторник (19 август) централната банка ще оповести своя редовен „Информационен бюлетин“. Публикацията съдържа широкообхватни месечни статистически данни за цялата финансова система на България в четири сектора: финансов, външен, фискален и реален.

Освен това БНБ ще представи данни, свързани с дейността на инвестиционните фондове през вторите три месеца на 2014 г. Данните за първото тримесечие разкриха, че годината започва обещаващо за дружествата, като техните инвестиции в европейски акции се увеличават.

За този ден са обявени събранията на Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ и на ЗД Евро инс АД.

В сряда (20 август) Националният статистически институт (НСИ) ще публикува ревизирани регионални данни за брутния вътрешен продукт за 2012 г.

Притежателите на облигации на Холдинг Нов Век АД ще заседават в сряда.

В четвъртък (21 август) НСИ ще изнесе информация за разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) и придобити ДМА и за индексите на оборота в транспорта, съобщенията и услугите през второто тримесечие на годината.

Акционерите на Свинекомплекс Николово АД ще проведат своето общо събрания.

В петък (22 август) това ще направят акционерите на ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп.

НСИ ще публикува предварителни данни относно туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението за периода април-юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Естествено че след като БСП не е на власт е нормално да се поуспокоят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още