IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство ще прави преглед на риска от природни бедствия

Дългосрочните прогнози ще послужат за вземането на конкретни мерки, заяви Георги Близнашки

11:03 | 15.08.14 г.
Служебното правителство ще прави преглед на риска от природни бедствия

Служебното правителство ще направи преглед за потенциалните опасности от природни бедствия, заяви днес министър-председателят Георги Близнашки, съобщи БТА.

Идеята за това се е родила при разговори с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

"Две европейски страни вече са направили подобни усилия, така че ще направим прогнози с по-дългосрочен план, за да предприемем съответните мерки. Ние имаме кратък период на действие, но поне ще поставим началото на тази инициатива", каза още министър-председателят.

Той добави, че (след наводнението в Мизия) положението е изключително тежко, а ресурсите са ограничени.

Отпуснатите 1 млн.лв. за наводнените райони там са отделени, за да се покрият предварителните текущи разходи, направени досега. По думите на Близнашки предстои да бъде потърсено съдействието на ЕК. Вече са изпратени апликационните форми за първата група от наводнените региони.

Предстои да се кандидатства по фонда "Европейска солидарност", съобщи премиерът.

"Като българи ние трябва да проявим национална солидарност. На днешният свят ден аз призовавам всички сънародници да откликнат и да направят своите дарения", каза още премиерът.

Той присъства на службата по случай храмовия празник на Троянския манастир, където бе отслужен и молебен за пострадалите от наводненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още