IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроорганизации настояват за публичен регистър на стопаните на язовири

Не само дъждовете, а предимно човешката дейност е причина за тежките наводнения, посочват 8 организации в писмо до премиера

17:36 | 14.08.14 г.
Агроорганизации настояват за публичен регистър на стопаните на язовири

Земеделски организации настояват за изграждането на публичен и общодостъпен регистър на стопаните на язовирите. Това и други искания осем агроорганизации са изпратили в открито писмо до премиера.

Стопаните искат да има публична информация, достъпна в интернет, за това кой стопанисва язовирите в цялата страна. Те настояват на стопаните също така да се вмени конкретна отговорност и конкретни дейности, които трябва да вършат, и да им се налагат тежки санкции при неспазване на правилата.

Тези задължения също да станат публични, призовават земеделците.

Ако няма желаещи, които да стопанисват даден язовир, трябва това да прави държавата чрез своя специализирана структура или фирма, която да е добре финансирана.

Агроасоциациите настояват и да започне незабавна ревизия на всички диги, като в процеса се включат неправителствени екологични организации, сдружения на земеделски производители и други организации.

В писмото до премиера се иска още да се направи обследване на незаконната сеч и да се търсят механизми за справяне с проблема в цялата страна, както и да започне проверка в цялата страна за незаконно строителство и за узаконени сгради, които са в разрез със законодателството.

Исканията на агроорганизациите са заради наводнението в Мизия и предишните бедствия в Габровско, Великотърновско, Варна, Добрич и други населени места.

Според земеделците не само дъждовете, а предимно човешката дейност е причина за тежките бедствия. За Мизия например те посочват, че на притоци на р. Скът са изградени 32 язовира. Според земеделските производители от района всички те са прелели, посочва се в писмото. Микроязовирът на с.Борован пък е със скъсана стена. Освен това е имало изградени незаконни рибарници с неправилно изградени стени, пише още в обръщението към премиера, в което се настоява и за незабавно обследване от въздуха на цялото поречие на река Скът, за да се проследи откъде е дошла водата.

Припомняме, че предишното правителство предложи с промени в Закона за водите Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да изпълнява функциите на единен национален контролен орган по изпълнение на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправност.

Поправките бяха публикувани за обществено обсъждане, но не бяха приети заради оставката на кабинета.

ДНСК обаче трудно би могла да изпълнява подобни задължения заради липсата на чисто административен капацитет и оборудване. Снабдяването с необходимото оборудване и назначаването на персонал пък ще изискват огромни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още