IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалното министерство изпрати жалбите за "Южен поток" във ВАС

Повечето жалбоподатели оспорват както разрешителното за строеж по същество, така и предварителното му изпълнение

17:31 | 13.08.14 г.
Регионалното министерство изпрати жалбите за "Южен поток" във ВАС

12 жалби са подадени във Върховния административен съд срещу издадените разрешителни за строеж на компресорната станция и подобекти на „Южен поток“ в местността Паша дере край Варна чрез Министерството на регионалното развитие. Документите вече са изпратени във ВАС.

Строителното разрешение беше обнародвано в Държавен вестник на 5 август. В заповедта на бившия вече министър на регионалното развитие Десислава Терзиева е предвидено предварително изпълнение на разрешението във връзка с това, че проектът е обект на обществено важни интереси.

Предварителното изпълнение можеше да бъде обжалвано пред ВАС в тридневен срок от обнародването на заповедта в Държавен вестник, т.е до петък (8 август), чрез МРР. Самото разрешително за строеж пък може да бъде обжалвано, отново чрез органа, издал заповедта или МРР, в 14-дневен срок.

От съобщението на регионалното министерство днес става ясно, че жалби срещу решението са получени от Радан Кънев, Сдружение „Гражданска лига за България“, Антраник Ташчиян, ПП „Национален фронт за спасение на България“ и ПП „ВМРО-БНД“, Институт за зелена политика, Политическа партия „Зелените“, „Б ЕНД Б КОНСУЛТ“ ЕООД, Национална асоциация „Българско черноморие“, Живка Василева и Емилия Балчева.

Повечето от жалбоподателите оспорват както разрешението за строеж по същество, така и предварителното му изпълнение.

МРР също не поддържа предварителното изпълнение на издаденото разрешение за строеж, но вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че няма правна възможност институцията сама да изтегли или обжалва заповедта.

От МРР поясняват, че разрешителното за строеж на „Южен поток“, издадено в последните дни от мандата на кабинета „Орешарски“, е административен акт, а не тръжна процедура, поради което може да бъде издадено, дори и при положение, че проектът е замразен.

Допуснатото предварителното изпълнение обаче би довело до усложнения, защото наказателната процедура на Европейската комисия срещу България не е приключила. Така на практика е възможно предварителното изпълнение, вместо да защити държавния интерес, да доведе до вреди за държавата.

Преди дни пред БНР бившият посланик  на България в Русия и енергиен експерт Илиян Василев обясни, че след подаването на жалбите, съдът трябва да се произнесе дали жалбоподателите са заинтересовани лица по казуса и това може да се окаже проблем по отношение на обжалването на издадените разрешителни.

Община Варна, която може да се определи като заинтересована страна от строителството на газопровода, не обжалва разрешителното, издадено от МРР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още