IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грудев: Не е възможно малките ферми да получат по 1250 евро директни субсидии

Щетите за България от ембаргото на Русия върху някои селскостопански стоки ще са между 5 и 10 млн. евро

16:01 | 13.08.14 г. 1
Грудев: Не е възможно малките ферми да получат по 1250 евро директни субсидии

Чисто математически не е възможно по схемата за подпомагане на най-малките ферми земеделците да получат директни плащания по 1250 евро годишно. Това каза на пресконференция земеделският министър в служебното правителство Васил Грудев, който представи заместниците си – доц. Георги Костов, който вече е бил зам.-министър на земеделието и Марина Бракалова – специалист по ПРСР с кариера в Брюксел.

Припомняме, че предишните управляващи обещаха тази подкрепа и записаха в Концепцията за директните плащания, че на нея ще имат право фермери, които обработват поне пет декара земя. Срещу схемата възразяват остро зърнопроизводители и други браншови организации, тъй като смятат, че сега земята вместо да се комасира, ще се раздробява от желаещи до ползват обещаните 1250 евро.

„Невъзможно е дребните  фермери да получават 1250 евро“, категоричен е обаче Грудев и обясни, че по това направление могат да бъдат отпуснати 10% от бюджета на директните плащания.

Новият министър обаче ще остави схемата в Концепцията. Той отчете, че като цяло схемата е добра, тъй като спестява бюрократични процедури на земеделците.

След като процедурата се задейства, фермерите могат да получават подпомагане от 500 евро до 1250 евро, според определения бюджет и броя на заявките за подпомагане.

Грудев отново каза, че ще работи в диалог с ЕК по одобряването на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020, програма „Рибарство“ и схемите за директните плащания, като целта е различните сектори в земеделието да бъдат подпомагани балансирано.

Той отчете като проблем, че нито Фонд „Земеделие“, нито Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са стартирали административна подготовка по прилагането на новите политики.

Георги Костов съобщи, че иска до края на деня оставката на шефа на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). “Аргументите са свързани с редица неосъществени дейности по контрол и проведени процедури и конкурси“, каза той.

По повод щетите, които земеделските производители търпят след руското ембарго за селскостопанската продукция от ЕС Грудев заяви, че се очаква през август да има извънреден съвет на земеделските министри на ЕС.

„Преките щети са ясни – те са сумата от договорите, които няма да бъдат изпълнени  – тя е между 5 и 10 млн. евро. Има обаче косвени щети, които ще засегнат целия ЕС“.

Грудев вижда изход в бързо либерализиране на износа към трети страни, включително и САЩ, тъй като имало много пазари, към които износът е затруднен. „Преките щети ще бъдат компенсирани, въпросът е да се справим с косвените, тъй като много браншове ще пострадат“, смята той.

Той обаче припомни, че няма как да бъде забранен внос на стоки от ЕС, за да бъдат защитени българските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
moderebov
преди 9 години
Нов министър *** си имаме. Държи се сякаш не сме държава в ЕС а руска република...отмята се от решения, после уж ги връща в някакви схеми които не се прилагат. Говори така сякаш България трябва да налага санкции на ЕС ли, що ли? И кои са българските производители, същите браншовици които пречат на дребните земеделци да получават субсидии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още