IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов ще работи за повече прозрачност на решенията в енергетиката

Всички участници в сектора трябва да направят отстъпки и да се потърси консенсус, препоръча служебният министър

16:00 | 12.08.14 г.
Щонов ще работи за повече прозрачност на решенията в енергетиката

Министърът коментира и прогнозите за режим на тока, които вицепремиерът Екатерина Захариева направи в края на миналата седмица. Според Щонов режим е много малко вероятен, особено предвид факта, че в момента има повече от необходимото производствени мощности, а разпределителната мрежа е поддържана в добро състояние.

„Малко вероятно е от гледна точка на физическото доставяне на електричество да се наложи режим на тока“, каза още той, но допълни, че финансовата задлъжнялост е висока и ако не се изясни откъде да се намерят парите за постигане на баланс, ще има напрежение в сектора.

Служебният министър има план за намирането на баланса в енергетиката. Елементите на този план са всички участници в системата да направят отстъпки и компромис.

Той посочи, че в обществото много често се говори, че ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 със своите дългосрочни договори за изкупуване на електричество напрягат системата и увеличават разходите повече отколкото е средната цена на електроенергията. Разговорите с тези централи за предоговаряне цената за изкупуване на електричество ще продължат.

„Но не е справедливо да се фокусираме върху един елемент – всеки ще прави отстъпки“, допълни министърът и посочи, че елементи в плана за оздравяване на енергетиката са още и ценообразуването, повишаването  ефективността на държавните предприятия, прозрачността на търговете на държавните предприятия за продажба на електричество.

Служебното правителство и големите енергийни проекти

Служебното правителство ще подкрепи реализацията на „Южен поток“, който е важен за България, Русия и за ЕС, посочи енергийният министър. Той обаче беше категоричен, че това ще стане само след одобрението на Европейската комисия (ЕК) и докато не отговори на европейските изисквания, проектът ще остане замразен.

В момента тече правен анализ на споразумението с Westinghouse за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, обясни още Васил Щонов. Той коментира, че на този етап няма опасност за България или Българския енергиен холдинг (БЕХ) да направят разходи, които после да трябва да бъдат връщани.

„Важното нещо на този договор е какво всъщност се цели с изграждането на седми блок и с това този блок да е на Westinghouse”, обясни министърът. За него по-важното е да се прегледа с какви енергийни мощности разполага България в момента, как ще бъдат изваждани те от експлоатация в следващите 20 години и с какви мощности могат да бъдат заменени.

Едва след като се направи този анализ може да бъде взето решение колко бързо да се задвижи изпълнението на проекта за седми блок в Козлодуй. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още