IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таванът за директните субсидии няма да се променя

Продължава работата по концепцията за директните плащания, заяви служебният агроминистър Васил Грудев

17:54 | 11.08.14 г.
Таванът за директните субсидии няма да се променя

Продължава дейността на работната група, която се занимава със схемите за прилагане на директните плащания в България от 2015 г.  Част от решенията могат да бъдат подобрени, но няма да се променя таванът на плащанията, който ще се прилага през следващия програмен период.

Това е заявил служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев на среща с над 60 представители на браншови организации, съобщиха от Министерството на земеделието.

Припомняме, че Концепцията на МЗХ предвижда прогресивно намаление и таван на директната субсидия, която може да получи един стопанин. За да не отиват средствата само в големи ферми, ще се прилага намаление от 5% за сумите между 150 000 и 300 000 евро и от 100% за субсидията над 300 000 евро.

От следващата седмица се подновява работата за детайлизиране на схемите. Таванът на плащанията обаче е сред решенията, които  не подлежат на дискусия, е казал днес Грудев.

„Българските земеделски производители имат максимална подкрепа в лицето на Министерството на финансите. Ще направим всичко необходимо, за да се намалят диспропорциите в сектора и да се вземат правилни решения”, е уверил от своя страна министърът на финансите Румен Порожанов, който е присъствал на срещата.

Грудев е припомнил, че продължава диалогът с Брюксел по  Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. В оставащите два месеца до окончателното й нотифициране биха могли да бъдат направени корекции по нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още