IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на хотелиерите растат при спад на броя нощувки

През юни приходите от нощувки са с 11,6% повече в сравнение с миналата година, показват данните на НСИ

14:20 | 11.08.14 г.
Приходите на хотелиерите растат при спад на броя нощувки

Хотелиерите регистрират ръст на приходите от нощувки и през юни на фона на лошото време и наводненията по морето. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НСИ).

През първия летен месец приходите от нощувки на хотелиерите достигат 144,7 млн. лв., или с 11,6% повече в сравнение с юни миналата година.

Приходите от нощувки в местата за настаняване у нас през май достигнаха 51,8 млн. лв., или с 9,6% повече в сравнение с май 2013-а година.

През предходните топли месеци увеличението на приходите от нощувки на годишна база също беше осезаемо - през април – с над 20 на сто, а през март – с  близо 10 на сто.

През юни хотелиерите регистрират ръст на приходите на фона на намаление в броя на нощувките. През месеца те са с 1,6% по-малко в сравнение с юни миналата година. Най-голямо намаление на нощувките (с 8,7%) е реализирано в местата за настаняване с три звезди.

Броят на пренощувалите лица през юни на месечна база също намалява - с 1,5% в сравнение със същия месец на 2013 година.

На годишна база заетостта на леглата също бележи спад - с 2,5 процентни пункта, като най-голямо е понижението при местата за настаняване с 3 звезди - с 5,3 процентни пункта.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юни е 44,4%, като тя е най-висока в местата за настаняване с 4 и 5 звезди – 58,5%, следвана от местата за настаняване с 3 звезди – 44,2%, и с 1 и 2 звезди – 25,8%. 

Преди дни Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, прогнозира спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината. Причините са намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи у нас заради обезценяването на националната им валута. Очакванията на експерта са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още