IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП изрази резерви за споразумението с Westinghouse

По време на червения пленум социалистите изразиха подкрепата си за големи енергийни проекти

19:31 | 08.08.14 г.
БСП изрази резерви за споразумението с Westinghouse

БСП поиска да се подготви финансов модел на проекта за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”, преди да се пристъпи към реализацията му. В противен случай партията няма да подкрепи влизането в сила на споразумението с американската компания Westinghouse.

Червените обявиха още, че не приемат важни управленски решения да се взимат без мандат на партията за това.

С тези решения излезе Националният съвет на БСП след няколкочасово заседание на „Позитано” 20.

В края на мандата си кабинетът "Орешарски" подписа Акционерно споразумение с Westinghouse за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”. В следващите дни от БСП изразиха изненада и редица ключови фигури в партията атакуваха бившия енергиен министър Драгомир Стойнев за действията му по проекта.

Днешната позиция на червения пленум критиките бяха потвърдени. В приета декларация социалистите настояват и да се направи анализ и оценка на споразумението, за да бъде гарантиран българският национален интерес и осигуряване на публичност.

„Партията смята за необходимо да се възобнови и продължи работата по проектите за АЕЦ „Белене”, за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” и за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй””, обяви новият говорител на БСП Атанас Мерджанов. БСП признава и че остава в дълг към българите, които очакваха рестартиране на проекта АЕЦ „Белене”.

В декларацията си БСП отново заявява и че не подкрепя проучвания и добив на шистов газ на българска земя. Социалистите подкрепят "Южен поток", но в същото време признават, че е необходимо да продължат действията за разнообразяване на източниците, трасетата и връзките за осигуряване на енергийните потребности на страната и сигурността на доставките на природен газ, посочват още от партия в позиция по темата. 

След заседанието на Националния съвет на БСП ексминистърът Стойнев призна, че е получил критики, но е срещнал и разбиране от пленума.

"В крайна сметка, критики имаше, но аз ясно и категорично обясних, че този проект така е конструиран, че от него да не може да се краде. Той е изцяло прозрачен, изцяло по европейската и световна практика и Националният съвет ни подкрепи”, обясни той.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още