IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Редица важни макроданни приковават вниманието през седмицата

Ще бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт, чуждите инвестиции и инфлацията, а БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 5-годишни ДЦК

08:13 | 11.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Редица важни макроданни приковават вниманието през седмицата

Икономическото състояние, в което се намира страната, не бива да отбягва от погледа на служебните министри, след като служебното правителство на Георги Близнашки започна своята работа, а министрите си поставиха няколко основни приоритети.

Серия от данни ще избистрят положението, в което се намира родната икономика, и състоянието, в което навлиза във втората половина на годината.

Настоящите пет работни дни са изключително богати откъм икономически новини. Най-важната информация касае икономическия растеж в страната през второто тримесечие, търговското салдо и преките инвестиции за първото полугодие. Не са за пренебрегване и данните за инфлацията през юли и за състоянието на финансите на домакинствата.

Ето как са подредени събитията в хронологичен ред през настоящата седмица.

В понеделник (11 август) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 5-годишни държавни ценни книжа на стойност 50 млн. лв. Емисията е част от редовния емисионен календар на Министерството на финансите. В последната седмица на август централната банка ще проведе търг за 2,6-годишни облигации отново на стойност 50 млн. лв.

Търговете, насрочени за юли, бяха отменени, като ще проследим дали и тези ще бъдат изпълнени. Припомняме, че на аукциона през юни доходността по 5-годишните книжа спадна до 1,8% при 1,89% през април и 2,18% през януари.

Националният статистически институт (НСИ) ще публикува информация за търговията с трети страни за юни и данни за търговския обмен с държавите членки на Европейския съюз за май. През май общият износ на страната се увеличи с 5,4% на годишна база до 3,487 млрд. лв. Това бе и първият ръст след четирите поредни месечни понижения.

От националната статистика очакваме и данни, касаещи местата за настаняване през юни.

За 11 август са насрочени общите събрания на акционерите на Северкооп Гъмза Холдинг АД и Проучване и добив на нефт и газ АД.

Във вторник (12 август) НСИ ще изнесе данните за инфлацията в страната през юли. Освен това статистическата служба ще оповести и информация за индексите на цените в селското стопанство за второто тримесечие на годината.

Дефлацията в страната се задържа вече 11-и пореден месец. През юни тя бе 0,4% на месечна и 1,9% на годишна база, а от началото на годината достига 1,4 на сто.

За този ден са насрочени общите събрания на акционерите на Би Джи Ай Груп АД и на облигационерите на Виена Реал Естейт ЕАД.

В сряда (13 август) ще заседават собствениците на Шумен-Табак АД.

В четвъртък (14 август) НСИ ще публикува експресните оценки за брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие. С тях ще дойдат и данните за производителността на труда за същия период.

През първите три месеца на годината родната икономика нарасна с 0,3% на тримесечна и с 1,2% на годишна база. Очакванията са за малко по-слаб растеж, имайки предвид политическата обстановка, изкривила икономическата среда.

НСИ ще оповести и други важни данни, касаещи състоянието на финансите на домакинствата в периода април-юни. Става дума за доходите, разходите и потреблението на домакинствата.

БНБ също ще представи ключови за родната икономика данни. Става дума за състоянието на платежния баланс за първото полугодие. От него ще разберем каква е динамиката на преките чуждестранни инвестиции през първите шест месеца на годината.

Предварителните данни на централната банка от май показаха, че през месеца ПЧИ са били само 8,6 млн. евро. Данните ще бъдат ревизирани. В четвъртък ще разберем с колко. За първите пет месеца на годината чуждите инвеститори са вложили у нас общо 302,6 млн. евро, или с 33,77% по-малко, спрямо същия период на предходната година. През 2013 г. от януари до май преките инвестиции са били за 456,9 млн. лв., разкриха последните данни на БНБ.

За 14 август е насрочено събранието на акционерите на Институт по целулоза и хартия АД.

В петък (15 август) БНБ ще изнесе информация, касаеща лизингови дружества и дейността им през юни.

НСИ ще представи данни за извършените през 2013 г. бюджетни разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД).

Облигационерите на Артекс Инженеринг АД се събират в последния ден от седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още