IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Димитров: Руските санкции няма да засегнат сериозно България

Консултатитвният съвет за КТБ, предложен от синдикати и работодатели, вече е съставен и анализира ситуацията в банката

09:10 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пл. Димитров: Руските санкции няма да засегнат сериозно България

Въведените от Русия мерки за забрана на вноса на храни няма да засегнат сериозно България, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. В ефира на „Нова телевизия” той посочи, че през 2013 година общият износ на България за Русия се изчислява на малко над 1 млрд. лева, а засегнатите продукти представляват около 2% от общия износ.

Производителите на пресни плодове и зеленчуци, както и млечният сектор, ще бъдат засегнати, но като цяло по данни за миналата година става дума за износ на стоки за около 18-20 млн. лева, посочи още лидерът на синдиката.

По данни на Министерството на икономиката и енергетиката почти 1/3 от износа на България към Русия са медикаменти. Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев, който също участваше в дискусията, посочи, че в световната история няма държава, която да е въвела ембарго на вноса на лекарства, защото това ще бъде „геноцид към собствения им народ”.

Донев посочи, че ограниченията на вноса на хранителни продукти всъщност ще засегнат в много по-голяма степен руснаците и „ще ги върнат в 70-те години”.

Димитров и Донев съобщиха и за създаването на Консултативния съвет за КТБ, какъвто работодателите и синдикатите предложиха преди седмици. Идеята за този съвет не е била приета от гуверньора на БНБ Иван Искров, призна Пламен Димитров. Затова съветът ще трябва да направи анализи за ситуацията само на базата на информацията, която е публично достъпна. Експертизата на участниците в съвета ще им позволи да направят своите изводи дори и при тези данни.

В състава на новия съвет влизат експерти като Красимир Ангарски, проф. Христина Вучева, Емил Хърсев и бившия председател на Сметната палата Валери Димитров. Те ще представят своя първи доклад за ситуацията в КТБ през следващата седмица, обясни още Димитров.

Според Огнян Донев съветът е трябвало да върне доверието на хората, защото в последните месеци регулаторните органи в страната страдат именно от липсата на доверие. „Представяхме си, че експертите ще бъдат обществена камбана, която да бие тревога къде не се върши добре работата”, заяви още бизнесменът.

И Димитров, и Донев са против ново законодателство за банковата сфера и особено срещу премахване на банковата тайна за клиентите на КТБ. Синдикалистът посочи, че „любопитството може да се разпространи и към други банки”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още