IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Близнашки оглавява служебното правителство

Министър-председателят ще бъде подпомаган от четирима вицепремиери

11:01 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Близнашки и президента Плевнелиев минути след официалната част от представянето на кабинета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проф. Близнашки и президента Плевнелиев минути след официалната част от представянето на кабинета. Снимка: Ройтерс

Професорът по конституционно право Георги Близнашки бе посочен от президента Росен Плевнелиев за премиер на новия служебен кабинет. Това е четвъртото служебно правителство в най-новата българска история и второто в мандата на Плевнелиев.

Кабинетът „Близнашки“ ще управлява страната в следващите месеци като целта му е да подготви предсрочните парламентарни избори. Премиерът ще бъде подпомогнат от четирима вицепремиери – вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие, благоустройството и инвестиционното проектиране - Екатерина Захариева, вицепремиер и министър по европейските въпроси - Илияна Цанова, вицепремиер и министър по социалните въпроси - Йордан Христосков и вицепремиер по вътрешния ред и министър на правосъдието - Христо Иванов.

Георги Близнашки е роден на 4-и октомври 1956 г. в с.Скравена, област Софийска. Той е бивш член на БСП, но беше изключен на 7 март 2014 година за „уронване на престижа на партията“. Близнашки подкрепи студентската окупация на Софийския университет и беше един от дейните участници в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, което беше съставено с мандата на именно на социалистите, но управляваше и с подкрепата на ДПС.

Бившите съпартийци на Близнашки не можаха да му простят и факта, че оглави инициативния комитет за референдума за изборна реформа, предложен от президента Росен Плевнелиев. В крайна сметка събраните подписи в кампанията за искането за провеждане на допитването до народа се оказаха недостатъчни.

Преди дни, след консултации в Президентството, президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че една от темите в разговорите между Росен Плевнелиев и представителите на работодателските и синдикалните организации е била посветена на Закона за референдумите. Димитров намекна за подготвяни промени, но без да уточнява в какво точно се състоят те. 

Одобрявате ли състава на служебния кабинет

Да
Не
Нямам мнение
Общо 1869 гласа

Близнашки беше депутат в 40-то Народно събрание и наблюдател (от август 2005 година до 31 декември 2006 година) и депутат (1 януари – 5 юни 2007 година) в Европейския парламент.

Справка в неговото досие в европейската институция показва, че за това време той е членувал в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и е бил заместник-председател на Комисията по конституционните въпроси към Европарламента.

На 17 януари, заедно с другите евродепутати от България и техни колеги от други европейски държави, Близнашки предлага за гласуване Резолюция относно осъждането и лишаването от свобода от страна на Либия на пет български медицински сестри и един палестински лекар.

Състава на служебния кабинет можете да прочетете тук

Новият премиер - от депутат на БСП до протестиращ срещу Орешарски

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още