IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обявяването на служебното правителство на фокус през седмицата

В понеделник е последното заседание на 42-то НС, на което ще стане ясно дали ще има актуализация на Бюджет 2014

08:00 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обявяването на служебното правителство на фокус през седмицата

Първият работен ден на служебния кабинет и актуализацията на бюджетите на Здравната каса и на държавата приковават вниманието през първата седмица на август.

Комисията по бюджет и финанси ще обсъжда актуализацията на бюджетите от 10 часа, като по-късно днес ще разберем дали такава реално ще има. След последната среща на политическите партии с държавния глава Росен Плевнелиев, състояла се миналата седмица, индикациите са, че актуализация все пак ще има. Очакванията са това да се случи, въпреки че някои политически сили настояват само за промяна на финансовия план на Здравната каса, докато други не смятат, че е нужна промяна на държавния бюджет.

В дневния ред на заседанието на бюджетната комисия има само две точки, касаещи актуализацията на бюджета на Здравната каза и на държавата. Това означава, че внесеният миналата седмица от БСП законопроект за изменение и допълнение на Закона за гарантиране на влоговете в банките няма да бъде обсъждан в рамките на 42-то НС.

С промените се цели изплащането на депозитите от Фонда за гарантиране на влоговете в банките да започва два месеца след спирането на дейността на някоя банка. Така на фона на призивите и на Европейската комисия за по-бързото разрешаване на дилемата с изплащането на депозитите от КТБ въпросът отново ще остане без отговор, имайки предвид последния работен ден на настоящото НС.

Политическите събития отново ще доминират, но във фокуса на нашето внимание остават и по-съществените икономически и корпоративни новини. Ето и по-важното, което предстои в първата седмица на август:

За понеделник (4 август) е насрочено последното, извънредно заседание на Народното събрание (НС). На него би трябвало народните представители да актуализират Бюджет 2014 г. След проведените миналата седмица консултации при президента Росен Плевнелиев политическите партии изразиха готовност за промяна на параметрите на финансовите планове на Здравната каса и на държавата за тази година. Извънредното заседанието на НС е насрочено за 14 часа.

Преди това, от 13 часа, отчет за периода юли 2013-юли 2014 г. ще представи Комисията по образование и наука.

В първия ден от седмицата ще се състои общото събрание на акционерите на Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ.

Предстои във вторник (5 август) президентът Росен Плевнелиев да обяви имената на министър-председателя и на министрите в служебния кабинет, който ще управлява страната два месеца до датата на предсрочните парламентарни избори, а именно – 5 октомври.

В сряда (6 август) НСИ ще изнесе данни за потребителското доверие за юли.

В четвъртък (7 август) БНБ ще публикува данни за депозитите и кредитите по икономически и количествени категории към края на юни. От статистиката ще разберем какъв размер на депозитите и кредитите са предпочели домакинствата и предприятията през периода, както и компаниите от кои сектори на икономиката са били най-активни в търсенето на кредити.

В петък (8 август) НСИ ще оповести данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията през юни и за продажбите на едро и дребно за второто тримесечие.

Освен това очакваме и предварителни данни, касаещи жилищните сгради отново за второто тримесечие, както и информация за наетите лица и средната работна заплата за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още