IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 август

08:00 | 01.08.14 г.
Преглед на печата за 1 август

Плевнелиев подгрява няколко резервни състава за служебен кабинет

В. Сега

По няколко кандидати за всеки министерски пост е подсигурил президентът Росен Плевнелиев за бъдещия служебен кабинет.Титулярите ще станат ясни чак на 6 август, когато с указ Плевнелиев ще разпусне парламента и ще назначи служебното правителство. От вчера на "Дондуков" 2 текат срещи на четири очи с харесаните за министри. Да излиза от сградата на президентството бе забелязан подуправителят на БНБ Калин Христов, спряган за бъдещ финансов министър или премиер.

Прекият му конкурент за поста министър-председател проф. Георги Близнашки също потвърди, че е поканен на разговор от Плевнелиев. Професорът си заработи славата на активен борец срещу кабинета "Орешарски" с редовно участие в миналогодишните протести, а после оглави и Инициативния комитет, който събра над 500 хил. подписа в подкрепа на президентското искане за референдум по изборното законодателство. Много е вероятно тъкмо той да оглави служебното правителство, тъй като Христов ще трябва да се захване с тежката задача да стабилизира държавните финанси.

Пътната агенция може да вземе европари и за вече готови обекти

В. Сега

За да се намали рискът от загуба на европейски средства по ОП "Регионално развитие" за ремонт на втори и трети клас пътища, регионалното министерство ще финансира и вече построени отсечки. Промяната е одобрена от Брюксел и не се прави за първи път. Пътната агенция ще може да поиска от ОП "Регионално развитие" да й възстанови парите за вече изградени пътища или да й осигури финансиране за такива, които са в напреднала фаза, тоест могат да приключат до края на октомври т.г., но се плащат към момента от други източници, гласи заповед на министъра в оставка Десислава Терзиева. АПИ може да кандидатства до 10 август. Решението е взето от Комитета за наблюдение на ОПРР на 24 юли.

Ако кандидатът отговаря на изискването, следва да представи куп нови документи, свързани със строителния процес - заповедна книга, междинни доклади на надзора, както и всички документи, свързани със съответни ремонти, при доказване на изпълнението на проекта. Освен това, за да бъде финансиран, бенефициентът трябва да обоснове приноса на проекта си към конкретния пътен участък, а не само за пътя като цяло, както беше досега.

Държавни и общински дружества имат около 360 млн. лв. в КТБ

В. Капитал Daily

Трудно отвоюваната победа срещу порочната практика държавните дружества да влагат парите си в една банка, създала множество пазарни изкривявания, най-после даде своите резултати. В последната справка на министерствата за това къде държат свободните си средства ресорните им предприятия се вижда, че голямата част са превели финансите си в унисон с изискването. Нарушенията се броят на пръсти, като превишенията на прага от 25% нетна експозиция в една банка не са драстични.

И за щастие именно в момента, в който институцията фаворит в последните години - Корпоративна търговска банка, е под специален надзор, концентрацията в нея вече не е толкова огромна. Макар и ограничен обаче, рискът от замразените средства в КТБ обаче продължава да стои, като по информация на "Капитал" по сметки на държавни и общински дружества и болници в банката има сумарно около 360 млн. лв.

Частни болници с повече пари от държавните

В. Стандарт

Здравната каса разпределя все повече пари към големите частни болници вместо към държавните. Това показват данните от средствата, които НЗОК е превела на клиниките за първите шест месеца на тази година, както и новите правила, по които те ще се разпределят занапред. Промените задълбочават финансовата криза на обществените клиники, но от касата смятат, че няма проблем.

От 1.8 млн. лв. до над 7 млн. лв. са се увеличили парите на пет от най-модерните частни болници в София за полугодието на 2014 спрямо 2013 г. Това са "Токуда", "Софиямед", "Сердика", "Надежда" и "Сити Клиник". Най-голямо е увеличението на средствата спрямо миналогодишните в специализираните частни клиники по онкология и кардиология. В същото време емблематични държавни болници като "Св. Анна", "Алекандровска", ИСУЛ, НКБ, "Св. Екатерина", СБАЛО са дръпнали нагоре с половин до малко над 2 млн. лв. Дори спешната болница на България - "Пирогов", е увеличила заработеното за шестте месеца на 2014 с малко над 4 млн. лв.

Брюксел подготвя нова програма за градовете

В. Стандарт

Нова програма за подкрепа на градовете в ЕС подготвя Брюксел. Предложения за формата и съдържанието й ще се приемат от страните членки до 26 септември, обяви Европейската комисия. Предложения може да дават и национални, регионални и местни органи.

Целта на програмата е както да се съгласуват по-добре градските политики между различните страни и региони, така и да се гарантира по-голямо влияние на градовете при формиране на политиките на ЕС. Сред доводите за създаване на програмата е фактът, че близо 70% от населението в ЕС живее в градски региони, като до 2050 г. се очаква този дял да достигне 80%. В същото време близо 2/3 от политиките на общността засягат градовете.

Дъждът и цените гонят чужденците от морето

В. Новинар

Лошото време и високите цени по някои от родните плажове изгониха чужденците от морските ни курорти, съобщиха експерти. „Тази година туристическият бранш ще отчете тежък летен сезон”, обяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Фокус. По думите му причина за това е лошото време, както и общата геополитическа обстановка.

Драганов уточни, че тази година очакванията са били да има ръст на екскурзиантите от 3 до 4 на сто. „Анализите до този момент обаче показват, че няма да отчетем повече от 2% ръст на туристи”, каза още той. Туроператори допълниха, че високите цени в курортите са другата причина за отлив на посетители. „С около 40 на сто са намалели туристите от Украйна в Слънчев бряг, а с около 10% от Русия”, обяви туроператорът Иван Кирязов пред ТВ7. По думите му таксиметровите шофьори в Слънчев бряг лъжат в тарифите и се държат неучтиво с туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още