IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачите се отказаха да блокират София

Постигнат е компромис между бранша и Пътната агенция, заяви инж. Стефан Чайков

09:31 | 31.07.14 г.
Превозвачите се отказаха да блокират София

След извънредни преговори с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) превозвачите отмениха планираната блокада на София в петък следобед.

Повод за нея бе заповед на председателя на агенцията инж. Стефан Чайков от 22 юли, с която се ограничава движението на тежкотоварните автомобили над 12 т по магистралите в петък и неделя следобед, както и по други първокласни и второкласни пътища. Превозвачите заявиха преди дни, че документът не е бил съгласуван с тях.

Протестът действително отпада, потвърди пред Investor.bg  Красимир Лалов  от Националното сдружение на българските превозвачи.

Инж. Стефан Чайков е обсъдил вчера с него и представители на сектора въведените ограничения. Направени са корекции на част маршрутите.

Все пак ограниченията за движението на камиони над 12 тона ще важат за автомагистралите за дните петък - от 18 ч. до 21 ч., и в неделя - между 14 ч. и 20 ч. Това ограничение важи до 15 септември, съобщават от Пътната агенция. АПИ отново се мотивира с по-висока пътна безопасност при засиления трафик в активния туристически сезон.

Ето как Чайков обяснява защо заповедта от юли не е била съгласувана със сектора: „Имахме твърде кратко време за реакция. Единствените мотиви, които са ни ръководили, беше увеличената статистика на пътнотранспортните произшествия, жертвите при тях и интензивния трафик, който се формира втората половина на юли до края на първата половина на септември в резултат на летния сезон и турските гастарбайтери“, коментира той пред БНР.

Чайков също каза, че превозвачите са обещали да не организират блокада утре. Според него реакцията на превозвачите била крайна, защото заповедта ги оставяла без обходни маршрути.

Сега тировете ще използват Подбалканския път от София до Бургас, ще имат право да се движат и от Русе в посока Варна и по път 1-3 от Ябланица през Плевен до Бяла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още