IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността запазват нивото си през юни

На годишна база индексът за цените на производител на вътрешния пазар се понижава с 0,5%

11:51 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в промишлеността запазват нивото си през юни

Индексът на цените на производител* на вътрешния пазар в промишлеността през юни запазва нивото си спрямо предходния месец, а през последните 12 месеца спада с 0,5%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През май индексът се покачи за пръв път от август насам.

Индекси на цени на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2010=100):
Графика: НСИ

На месечна база намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение - с 0,2%.

На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,2%, докато в преработващата промишленост е регистрирано увеличение - с 0,3%.

Индексът на цените на производител е ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика. Като основен краткосрочен бизнес показател, той би могъл да даде насока за тенденциите в потребителската инфлация.

Дефлацията в страната на годишна база се задържа вече 11-и пореден месец. През юни тя 1,9%, а на месечна база - 0,4%. Дефлацията за полугодието достигна 1,4%, като с основен принос за нея през юни са по-ниските цени на храните, горивата, облеклата, обувките и електроенергията.


Във фактурите за електричеството, потребявано през юли, ще има нови два реда, свързани с разходите за балансиране на енергийната система, съобщиха наскоро електроразпределителните дружества. Двата реда ще отчитат балансирането на енергийната система за снабдяване и за разпределение. 

Промяната е във връзка с въвеждането на балансиращ пазар на електричество от 1 юни 2014 година. Така вече и електроразпределителните компании трябва да правят почасови прогнози за потреблението на клиентите си. Схемата предвижда прогнозите за потреблението да се подават в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който отговаря за балансирането на пазара.

Разликите между обявеното и реалното потребление предизвикват дисбаланси в системата и те се заплащат от всички потребители в системата.

Мениджърите от промишлеността предвиждат цените да останат без промяна през следващите три месеца, показа последната анкета на НСИ за бизнес климата, чието влошаване се затвърди през юли.

Влошаването на нагласите конкретно в промишлеността се дължи на влошените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през юли достига 74,2%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци, но този излишък е намалял през последните три месеца. По отношение на персонала са регистрирани известни очаквания за неговото намаление през следващите три месеца.

Общият индекс на цените на производител (включващ и цените на международния пазар) през юни намалява с 0,1% на месечна и с 0,7% на годишна база.

На месена база по-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2,7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%, докато в преработващата промишленост цените нямат изменение.

На годишна база в преработващата промишленост няма промяна в цените на производител.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още