IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК иска по-широко представителство на пациенти и аптеки при договаряне с НЗОК

Законът не осигурява представителство на всички засегнати стопански субекти при договарянето на условия, обеми и цени, смятат от регулатора

16:40 | 29.07.14 г.
КЗК иска по-широко представителство на пациенти и аптеки при договаряне с НЗОК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) поиска аптеките и пациентите да получат по-широко представителство при договарянето на условия, обеми и цени в рамките на задължителното здравно осигуряване.

Комисията се е самосезирала и е проверила доколко Законът за здравното осигуряване осигурява представителство на всички засегнати стопански субекти при договарянето на условия, обеми и цени в рамките на задължителното здравно осигуряване.

Резултатът от проверката показва, че законът не дава такава възможност.

От антимонополната комисия констатират, че е регламентирана възможността Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз да договарят и участват в приемането на нормативни административни актове, определящи условия, обеми и цени в рамките на задължителното здравно осигуряване.

Въпреки конкретните държавнически правомощия, с които са натоварени тези съсловни организации обаче, те не биха могли да бъдат определени като компетентни държавни органи при изготвянето и приемането на разглежданите нормативни административни актове, които създават права и задължения за лица, които не са страни по тези актове.

Българският фармацевтичен съюз според КЗК не би могъл да осъществи договаряне от името на търговците на дребно, които не са магистър-фармацевти, затова се налага аптеките също да получат представителство на своите интереси при договарянето с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК),.

Здравноосигурените пък се явяват основен източник на финансови средства в системата на здравното осигуряване и краен потребител на всички здравни услуги и лекарствени продукти, финансирани от тази система.

Те обаче също са изключени от ефективния процес на вземане на решения, свързани с договарянето на условията, обемите и цените на съответните медицински дейности и продукти, поради което е необходимо разширяване и на тяхното участие, посочват още от антимонополната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още