IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решенията, издадени от ТЕЛК-те след 8 юли, ще са валидни

Решенията ще се признават до окончателното закриване на сегашните комисии, въпреки реформата в системата

12:17 | 28.07.14 г.
Решенията, издадени от ТЕЛК-те след 8 юли, ще са валидни

Всички решения на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), издадени след 7 юли до окончателното закриване на комисиите, са законосъобразни, съобщават от Министерството на здравеопазването по повод влязло в сила от 8 юли 2014 г. Постановление 179, с което се премахва разпределението на ТЕЛК на общи и специализирани.

Припомняме, че от началото на юли започна реформата в системата на ТЕЛК-те. Здравният министър в оставка Таня Андреева предложи специализираните комисии да се слеят с териториалните, общи комисии. Такава идея имаше и през 2010 г., но не беше осъществена.

Предвижда се също така лекарите, които работят в извънболничната и болничната помощ, да бъдат членове на комисиите. Досега на членовете на ТЕЛК не им се разрешаваше да работят на друго място.

Реформата обаче постави под въпрос валидността на документите, издадени от 8 юли насам, защото на практика комисиите, които са ги издали, поне “на хартия” вече не съществуват. Още не е ясно и как ще функционират новите, общи комисии.

Още миналата седмица от Националния осигурителен институт (НОИ) обявиха, че ще признават решенията на комисиите, издадени от 8 юли до окончателното им закриване. Здравното министерство излиза с подобно становище и поема ангажимент да информира териториалните си структури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още