IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 юли

08:24 | 26.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 26 юли

Мисия „Депозит зад граница“

в. Капитал Daily

Да държиш парите си зад граница на депозит не е мисия невъзможна, но е нужна наистина основателна причина, за да го направиш. Макар и облекчени, особено в Европа, процедурите по откриване на банкова сметка за чужденци костват усилия, време и немалко разходи. Освен това доходът, който носят лихвите в държави като Великобритания, Германия или Франция например, е значително по-малък от онова, което предлагат банките в България.

Разликата може да надхвърля 3-4 пункта, но тенденцията е тя да се свива. Според банкови консултанти обаче намалението на лихвите по депозитите в България не е достатъчно, за да накара спестителите масово да погледнат към офертите на банките в чужбина. Това, което би могло да ги накара да се замислят, е търсенето на сигурност и диверсификация, особено на фона на събитията с някои местни банки през последния месец.

МОН определи ваканциите за новата учебна година

в. Сега

Коледната ваканция за учениците през новата учебна година ще бъде 12 дни - от 24 декември т.г. (сряда) до 4 януари 2015 г. Другата голяма ваканция е пролетната. Тя е планирана за периода от 2 април до 13 април 2015 г. Вероятно обаче учениците ще получат и още един почивен ден - 14 април, който е част от Великденските празници. Това предлага Министерството на образованието и науката, което публикува за обществено обсъждане проектографиците на учебното време, на външното оценяване и дейностите по организацията на матурите и приема в гимназиите след VII клас.

И през предстоящата учебна година ваканциите остават 4 - есенна, коледна, зимна и пролетна. Матурата по български език и литература да се проведе на 20 май, а по предмет по избор - на 22 май 2015 г., предлагат още от екипа на просветния министър в оставка Анелия Клисарова. Оценките трябва да бъдат обявени до 9 юни догодина. За да бъдат допуснати до изпитите обаче, зрелостниците трябва да подадат заявления - срокът за това е от 9 до 20 март. Предлага се на същите дати да са и изпитите за седмокласниците.

Бобева: Финансово-икономическото ни състояние не налага извънредни мерки

в. Стандарт

Финансово-икономическото състояние на България към момента не налага някакви извънредни мерки. Как ще се развие ситуацията в следващите месеци не мога да кажа. Така вицепремиерът в оставка Даниела Бобева отговори пред журналисти в Кърджали на въпроса подходящ ли е моментът служебното правителство да получи извънредни правомощия и да тегли заем, за което настоява президентът. По повод казуса с банковата система у нас през последните седмици, тя сподели, че е преживяла много тежко случващото се.

Повече пари от ЕС за отличниците

в. Стандарт

Бизнесът може да получи повече пари от ЕС, ако изпълнението на проектите по новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) стартира добре. Бюджетът на програмата може да се увеличи през 2017 г. Това стана ясно от думите на Ангелина Тодорова, експерт по програмния процес.

Според правилата на ЕК за програмния период 2014-2020 г. още в началото от всяка програма ще бъдат заделени 6% от предвидената сума от Европа като резерв. Така реално в началото програмите ще разполагат с 94% от предвидените по тях средства. Заложеният в новата ОПИК бюджет е 1,212 млрд. евро (завишение с над 100 млн. евро спрямо ОПК), които ще дойдат от Европа, а с националното съфинансиране средствата по програмата стават 1,46 млрд. евро.

Араби почиват на нашето море

в. Стандарт

Небивал наплив от арабски туристи се очаква това лято по южното ни Черноморие. За първи път от много години гостите от Близкия изток идват да отмарят със семействата си у нас. Новината съобщи председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Зияд Ел Масри. С негово посредничество български хотелиери и туроператори са установили контакт с партньори от Кувейт и Катар.

Договорено е всяка седмица по два чартърни полета да водят гости от Близкия Изток в Слънчев бряг за лятната им почивка. Първите два самолета ще пристигнат от Кувейт в средата на идната седмица. Той уточни, че арабските туристи не само ще почиват по родните ни морски хотели. Някои от тях дори влагат парите си в имоти у нас. Така чуждите инвестиции ще стимулират местната икономика.

Без тапи и дупки в София следващите 10 години

в. Новинар

Мащабните ремонти на ключови пътни артерии в София, които вдигат нервите на шофьорите цяло лято, все пак си заслужават търпението и усилията. След приключването им ще се сложи край на тапите и дупките по уличните платна поне за 10 години, уверяват от Столичната община

"Поетапно започва цялостният ремонт на улиците в града, а новите настилки традиционно имат годност между 8 и 10 години, така че няма да се налагат текущи ремонти", заяви зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още