IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата на 25 юли

06:55 | 25.07.14 г.
Преглед на печата на 25 юли

Вместо облекчения – нови тежести по европроектите
в. Капитал Daily

"Ако искаме да купим дори и пет пакета тоалетна хартия, вече ще трябва да публикуваме официална покана към доставчиците на нашия сайт, както и на сайта на управляващия орган или оператора на съответната програма, която ни финансира. При това поканата трябва да съдържа технически спецификации и прогнозна цена." Това е образното обяснение на новите промени в Постановление №118 на Министерския съвет, което дава Ива Таралежкова, председател на форум "Гражданско участие", в който членуват над 100 неправителствени организации. "Представете си, че трябва да купим автобусни билети за утре. Има ситуации, в които това чисто технически не е възможно да бъде направено, ако искаме да не сме в нарушение. Вместо да се намалява административната тежест, тя се увеличава", допълва Таралежкова, която е и част от сдружението."

Затова от НПО мрежата вече са изпратили писмо до вицепремиерите Зинаида Златанова, Даниела Бобева, финансовия министър Петър Чобанов и директори на дирекции в Министерския съвет, с което настояват за нови поправки в приетото от кабинета и обнародвано в края на май постановление. Промените в него отменят преходното Постановление №69 и са внесени от оглавяваното от Зинаида Златанова Министерство на правосъдието.

Документът определя реда и условията, по които бенефициентите по европрограми, включително и Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкият финансов механизъм, избират изпълнители за доставки на стоки, услуги или строителство.

На финала депутатите разрешиха за още 1 г. платените бакалаври
в. Сега

Държавните университети ще могат да приемат платени бакалаври и през предстоящата 2014/2015 г. Едно от последните решения на 42-рото Народно събрание - промяната в Закона за висше образование, бе подкрепено вчера със 189 гласа "за" и двама "въздържали се". По същество промяната дава право на държавните вузове с акредитационна оценка от 6.00 до 10.00 да обучават бакалаври и магистри след завършено средно образование извън одобрения от правителството прием. Така срещу заплащане могат да се обучават студенти по право и медицина например, които не са държали конкурсен изпит, но могат да си плащат. Единственото условие е броят на тази група студенти да не надвишава 5% от капацитета по съответната специалност.

Промените в закона бяха внесени на 15 юли от лидерите на парламентарните групи на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов и на ДПС Лютви Местан и от зам.-шефката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева. Това беше и знак за "приоритетното" придвижване на закона.

Оставката на кабинета отвори вратата за бъдещи съюзи
в. Сега

Оставката на правителството "Орешарски", която парламентът гласува вчера, отвори вратите за бъдещи партньорства и стана причина за окончателния разрив между БСП и ДПС. В специална резолюция след заседанието на НС социалистите обявиха, че се налага да ревизират отношението си към партията на Ахмед Доган, "за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване". "Обещахме да върнем България на хората. Да, спряхме авторитарното управление на ГЕРБ, но държавата остана заложник на корпоративната власт, на която не се противопоставихме решително", се казва още в документа, гласуван от пленума на социалистите.

Тази реакция бе предшествана от кодирани политически послания между ГЕРБ и ДПС в пленарната зала, които оставиха отворена врата за бъдещ управленски съюз. А шефът на лявата ПГ Атанас Мерджанов подчерта, че кабинетът си тръгва предсрочно не защото е управлявал зле и защото бе изоставен от ДПС, а заради саботажа на ГЕРБ.

ЕС: Защитете малките хранителни компании
в. Стандарт

ЕС призовава за защита на малките хранителни компании от използваните от някои по-големи производители и супермаркети нелоялни търговски практики. Големите компании са в по-изгодно положение, когато преговарят с други предприятия, и те съвсем легитимно използват това за своя облага, се посочва в становище, качено на сайта на Европейската комисия. Някои по-малки компании стават обект на нелоялни търговски практики. Например по-силният търговски партньор може да откаже да впише в договор основни параметри в отношенията или да променя стойността на разходите по сделката, които вече са били договорени, посочват от ЕК.

Кметове с акция “договор за тютюна”
в. Стандарт

Хиляди тютюнджии в Неврокопския край все още нямат сключени договори с фирмите за изкупуване на продукцията. По-малко от половината тютюнопроизводители имат гаранция, че ще продадат произведените количества "зелено злато". "Такова нещо не е било никога. В средата на годината сме, а нямаме договори. В паника сме, даваме си здравето на полето от сутрин до вечер всеки ден, а накрая може да не получим нищо за труда си", жалват се тютюнджии от сатовчанското село Кочан. Председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов увери, че той и колегите му ще направят всичко възможно, за да решат проблема. За целта те тръгват на спешни срещи с ръководствата на фирмите, които изкупуват тютюн.

"Новият закон за тютюна така и не бе приет, а в него бе предвидено да се защитят правата на производителите. Сега ние ще трябва да подкрепим земеделците и да не позволим да ги разиграват фирмите с цените на продукцията и със сроковете за изкупуването", заяви Мименов. Отношението на фирмите към производителите беше показателно при последната кампания. Ако фирмата има 100 договора в едно село, изкупува тютюна по 25 от тях и си тръгва без обяснения, допълни той.

Отпушват центъра на София наесен
в. Новинар

Изнервените от ремонтите шофьори в София ще могат да карат свободно само след няколко месеца. Очаква се тапите в центъра на столицата да бъдат отпушени наесен. „В края на октомври, най-късно в началото на ноември ще бъде пуснато движението по Лъвов мост", заявиха от общината. В същото време поради продължаващия ремонт на моста бе въведена нова организация на движението.

Модернизират е-регистри за 9,7 млн. лв.
в. Новинар

Електронните регистри на централните администрации ще бъдат модернизирани с над 9,7 млн. лв. Към момента са одобрени 20 проекта, а финансирането е осигурено по оперативна програма "Административен капацитет". Целта е е-регистрите да бъдат свързани с централни системи, за да може да се автоматизира обменът на данни между различните администрации. Одобрените фирми кандидати ще бъдат уведомени писмено в срок до 15 работни дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още