IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Правителството се кани да направи участието ни в Южен поток необратимо

Реформаторският блок настоява специализирани фирми за разследване на банкови измами да анализират случилото се в КТБ

19:57 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трайков: Правителството се кани да направи участието ни в Южен поток необратимо

В последните дни на управлението си кабинетът „Орешарски“ възнамерява да направи участието на България в проекта „Южен поток“ необратимо, заяви пред журналисти бившият енергиен министър и член на Реформаторския блок Трайчо Трайков, цитиран от телевизия Bulgaria on Air.

Според информацията на Реформаторския блок правителството се готви да отпусне гаранции по проекта на стойност 100 млн. евро чрез Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), независимо от това каква ще бъде съдбата на „Южен поток”.

Тези пари ще бъдат платени от българските данъкоплатци, допълни икономическият експерт на Реформаторите – Трайчо Трайков.

„Какво означава това на практика? Означава, че 100 милиона евро вероятно ще бъдат похарчени и ако след това се окаже, че поради каквито и да е причини проектът трябва да бъде модифициран, спрян, забавен, тези 100 милиона евро трябва да бъдат платени чрез ББР и БАЕЗ от българския данъкоплатец“, заяви той.

От Реформаторския блок призовават правителството да отговори дали такава гаранция за участие на държавата в строителството на „Южен поток“ наистина е била дадена и, ако все още не е - да прекрати процедурата.

Относно продължаващата криза с Корпоративна търговска банка, реформаторите са на мнение, че България незабавно трябва да се присъедини към Единния европейски банков надзор. Те настояват да бъдат назначени специализирани фирми за разследване на банкови измами – каквито имаше по време на банковата криза в Кипър, когато за 2 месеца бяха събрани доказателства за офшорните връзки и системните проблеми в местната банкова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още