IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът с нова идея за графиците за отпуските

Крайният срок за изготвянето им да бъде удължен с няколко месеца, предлагат работодатели

16:59 | 21.07.14 г.
Бизнесът с нова идея за графиците за отпуските

Представители на бизнеса имат ново предложение по казуса с изготвянето на графици за отпуските. Те настояват крайният срок за изготвянето им да бъде удължен с няколко месеца. Причината е масовото недоволство сред бизнеса от изискването да се изготвят графици за отпуските на служителите още през декември за следващата година.

Проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), изготвено за Нова телевизия, сочи, че в близо 90 на сто от фирмите се налагат промени в графика на почивките, които работниците са поискали. А само 6 на сто от компаниите се движат по план с отпуските.

От Българската търговско-промишлена палата твърдят, че често се налага бизнесът да плаща рушвети на Главна инспекция по труда заради неспазването на подготвения график. Затова те предлагат, ако не се вземе решение графиците да отпаднат изцяло, то крайният срок за изготвянето им да бъде удължен до края на януари, март или април.

Според бизнеса да се правят графици е доста безсмислено и в момента се прави формално, защото трябва да се изпълнява точката на закона.

Конфликтът между работодатели и синдикати по темата за графиците за отпуските зрее от доста време.

Преди малко повече от месец от Министерството на труда и социалната политика предложиха графиците, поне за фирмите до 10 души, да отпаднат. „Хората с неползвани отпуски няма да бъдат ощетени. Ще си ги ползват толкова, колкото им е предписал законът. Ако не могат да си ги използват тази година, ще си ги използват следващата“, коментира тогава заместник-социалният министър Светлана Дянкова.

Бизнесът поиска отпадането да важи и при фирми с 50 души персонал. А синдикатите поискаха отпадането да е за всички.

Предложението на синдикатите беше да направят компромис и да приемат предложението на работодателските организации да отпаднат графиците при ползването на отпуските, ако бизнесът се съгласи да отпадне давността при ползването им.

Воля за решаване на казуса показа и кабинетът. През април вицепремиерът Даниела Бобева коментира идеята да отпаднат графиците при планиране на отпуските, като посочи, че кабинетът ще работи за това предложение с цел да облекчи бизнеса.

Заради политическата криза обаче до обсъждане на предложенията така и не се стигна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още